Britse zanger Tom Robinson viert verjaardag in Kursaal Oostende

Tom Robinson kijkt er hard naar uit om in Oostende op de planken te staan. © JRO
Redactie KW

De Britse zanger Tom Robinson wordt in 2020 70 jaar en dat viert hij met een exclusief concert in België. Op 16 mei 2020 staat de Brit op de planken van het Kursaal in Oostende.

Tom Robinson begon zijn muzikale carrière in 1973 bij de band Café Society. Enkele jaren later verliet hij de band en besloot hij om een solocarrière te lanceren. De internationale bekendheid kwam er nadat hij het lied ‘Glad tob e gay’ schreef. Dat nummer schreef hij voor de Londense Gay Pride Parade in 1976.

Dat hij een nummer schreef voor de Gay Pride is niet verwonderlijk. De Britse zanger ontdekte zijn homoseksualiteit toen hij pas 13 jaar was. Op dat moment werd homo zijn in Engeland nog als een misdaad gezien. Daardoor raakte Tom in een depressie met een zelfmoordpoging in 1966 tot gevolg. De zes jaren na zijn zelfmoordpoging bracht hij door in de Finchden Manor community in Kent, een therapeutische gemeenschap voor jongeren met emotionele problemen.

Tom Robinson Band

In 1976 kwam hij met de Tom Robinson Band op de proppen. Hij werd één van de voorvechters voor ‘Rock Against Racism’ en een levenslange support voor Amnesty International en de Holebi-beweging. De eerste single van de band, ‘2-4-6-8- Motorway’ werd meteen een hit terwijl ‘Glad to be gay’ de nodige stof deed opwaaien want het werd geband door BBC-radio. Ondanks het succes ging de band uiteindelijk toch uit elkaar. Ook bij de derde band van Tom Robinson bleven de successen uit. Tot hij in 1980 in Hamburg ‘War Baby’ en ‘Listen to the radio’ opneemt. Een schot in de roos zo bleek, want hij bouwde zijn solo-carrière met succes uit.

Heel erg actief in onze provincie

In België is Tom Robinson razend populair. Hij tourde door het hele land in de jaren ’90, maar vooral in West-Vlaanderen was hij erg actief. Oostendenaar Roger Christiaens was jarenlang zijn trouwe technieker en tourmanager. Hij leerde de Britse zanger een Vlaams lied. Tom Robinson liet ons zelf even horen hoe hij ‘Eenzaam zonder jou’ brengt van Will Tura. En hij bracht het met verve. Helaas overleed Roger in 2014 op 58-jarige leeftijd ten gevolge van kanker. Een klap die Tom nog steeds niet te boven is. “Hij was mijn steun en toeverlaat in België. Ik mis hem heel hard. We waren zo vaak de baan op. Van Leffinge tot in Oostende en Izegem. We zagen de hele provincie”, aldus Tom Robinson.

Tom Robinson staat tijdens zijn verjaardagsconcert op de planken in het Kursaal van Oostende op 16 mei 2020. Tickets kosten 35 euro of 40 euro en zijn te verkrijgen via concertenaanzee.be, kursaaloostende.be, op het nummer 070 22 21 07 of via Toerisme Oostende.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier