Britse variant duikt op in Langemark: ook zesde leerjaar in quarantaine en verbod op activiteiten

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) van Langemark-Poelkapelle.© TOGH
Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) van Langemark-Poelkapelle.© TOGH
Tom Gheeraert

De uitbraak van het coronavirus in de vrije basisschool in Langemark deint verder uit. Nadat sinds maandag het eerste en vierde leerjaar in quarantaine moesten, zijn donderdag ook de leerlingen van het zesde leerjaar thuisgebleven. Ondertussen is gebleken dat twee leerlingen besmet raakten met de Britse variant van het coronavirus. Daarom vaardigt burgemeester Lieven Vanbelleghem een burgemeestersbesluit uit die alle nevenactiviteiten verbiedt.

De problemen voor vrije basisschool Langemark begonnen toen in het weekend twee leerlingen van het vierde leerjaar en een leerkracht positief testten op het coronavirus. Meteen werd beslist om het eerste en vierde leerjaar en zes leerkrachten in quarantaine te plaatsen. Woensdag werden vervolgens de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar getest op school. Op die resultaten is het nog wachten, maar omdat nog een andere leerkracht een positief testte werd sinds donderdag ook het zesde leerjaar van de school in quarantaine gezet.

Iedereen getest

“Voorlopig kreeg ik nog geen berichten over de resultaten van het vijfde en zesde leerjaar, die gisteren werden getest. Het is dus afwachten”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem van Langemark-Poelkapelle. “Mocht blijken dat er in het vijfde leerjaar twee personen positief zijn, dan gaat die klas ook in quarantaine. Dat is de grens waarop er gewerkt wordt. Ondertussen is ook beslist om het tweede en derde leerjaar te testen en ook de leerkrachten van het kleuter. Dan zouden we een goed beeld moeten krijgen van de hele school.”

Britse variant

Zorgwekkend alvast is dat er ontdekt werd dat het bij twee positieve gevallen om de Britse variant gaat. “Er zijn al twee besmettingen waarvan het is gebleken dat het om de Britse variant gaat. Het gaat om leerlingen van verschillende klassen en om testen die al afgenomen waren in het weekend. Die leerlingen wisten dus al dat ze besmet waren, maar pas na onderzoek in UZ Gent kwam aan het licht dat het om de Britse variant gaat. Blijkbaar kun je dat niet direct zien”, zegt Lieven Vanbelleghem.

Testen op school

Vandaag donderdag worden dus de leerlingen van het tweede en derde leerjaar getest, maar ook het vierde leerjaar, dat al sinds maandag in quarantaine zit. “Dat komt omdat er rekening wordt gehouden met een incubatietijd van zeven dagen”, vervolgt Lieven Vanbelleghem. “De twee leerlingen van het vierde leerjaar die in het weekend positief getest hebben, waren leerlingen die symptomen hadden. Omdat die klas al in quarantaine zat, konden we ze niet meer in cluster testen op school. Die leerlingen moeten zich dus vandaag laten testen in het Jan Yperman Ziekenhuis. Uiteindelijk werden het vijfde en zesde leerjaar eerder getest dan het vierde leerjaar. Het tweede en derde leerjaar worden vandaag wel op school getest en krijgen dus nog gewoon les in de klas.”

Nevenactiviteiten

De uitbraak in de Langemarkse school heeft ook gevolgen voor kinderen van andere scholen in de gemeente Langemark-Poelkapelle. “Ik zal een burgemeestersbesluit ondertekenen waarbij we in de gemeente alle nevenactiviteiten stil leggen. We willen daarmee vermijden dat kinderen van de ene in de andere bubbel geraken. Niet dat het op dit moment zo erg is, maar we zitten wel met een aantal positieve gevallen en we willen erger voorkomen. Gisteren kregen we goedkeuring van de provinciegouverneur dat we dat mogen doen. Het verbod op activiteiten is voorlopig voorzien tot aan de krokusvakantie. Stel dat de testresultaten uitwijzen dat het aantal besmettingen beperkt is gebleven, dan kan het zijn dat we het verbod op nevenactiviteiten nog zullen herzien. Maar voorlopig laten we dus niets van voetbal, tekenschool, jeugdbewegingen… toe. Beter de korte pijn, zodat we hopelijk in de krokusvakantie de kinderen weer vrij kunnen laten’, besluit burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Ook kunstonderwijs geannuleerd

In een persbericht gaf het gemeentebestuur ondertussen meer info over het burgemeestersbesluit. “Rekening houdend met de stijgende besmettingen, besliste het lokaal bestuur om vanaf vandaag, 28 januari, bijkomende maatregelen te nemen voor het volledige grondgebied van de gemeente Langemark-Poelkapelle en voor alle leeftijdscategorieën en dit zowel voor de indoor als outdoor activiteiten. Alle activiteiten binnen de reguliere werking van verenigingen en/of clubs, zowel in de jeugd-, sport en/of cultuursector worden voor iedereen in Langemark-Poelkapelle verboden, met inbegrip de activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit verbod geldt niet voor het onderwijs, de buitenschoolse kinderopvang, Kind & Gezin, de openbare bibliotheek en voor bloedinzamelingen door het Rode Kruis. De kunstacademie valt niet onder de noemer onderwijs en wordt bijgevolg gesloten. Deze bijkomende maatregelen gelden voorlopig tot en met 14 februari (begin krokusvakantie) en worden ondertussen geëvalueerd”, klinkt het.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.