Britse en Duitse jongeren herdenken gesneuvelden Hill 80 met gezamenlijk concert

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op 10 en 11 oktober worden de 128-tal lichamen van Britse en Duitse soldaten die opgegraven werden op Hill 80 in Wijtschate begraven. Duitse en Britse jongeren zullen de gesneuvelden herdenken met een gratis concert op 11 oktober in de kerk van Wijtschate.

Vorig jaar werden tijdens archeologische opgravingen op Hill 80 in Wijtschate een 128-tal lichamen opgegraven door een internationaal team van specialisten en vrijwilligers. Het ging om de eerste crowdfunding voor een archeologische project ooit in ons land. “Ook de Peace Village Hostel in Mesen hielp mee en op die manier kregen ruim 1.000 scholieren die bij ons te gast waren, ook de unieke kans om met eigen ogen de loopgraven, ruïnes en menselijke resten te zien”, zegt Simon Louagie van Peace Village. “Voor velen was dit een bijzondere en zelfs emotionele ervaring die de gruwelen van de oorlog tastbaar maakte.”

Geïnspireerd door hun bezoek komen Britse en Duitse jongeren nu weer samen om de soldaten een laatste groet te brengen. Op 10 oktober om 11 uur worden de Britse slachtoffers ten grave gedragen op het Wytschate Military Cemetery en op 11 oktober om 14 uur volgen de Duitse slachtoffers op de Duitse begraafplaats in Langemark. “De muziek wordt tijdens beide plechtigheden verzorgd door ons gelegenheidsorkest en -koor van Duitse en Britse muzikanten”, zegt Simon. “Het gaat om leerlingen van het Gymnasium Theodorianum Paderborn uit Duitsland en van Mildenhall College Academy en St. Joseph’s College Ipswich uit Engeland. Het zal trouwens de laatste Duitse herbegraving worden in Langemark voor enige tijd omdat de crypte na de plechtigheid volledig volzet zal zijn. Er zullen dan bijna 45.000 slachtoffers rusten.”

In het bijzijn van de ambassadeurs en directeurs van de oorlogsgravendiensten, geven de leerlingen nog een herdenkingsconcert in de kerk van Wijtschate op 11 oktober om 19 uur. “Met woord, beeld en klassieke muziek, willen we de jongeren van een eeuw geleden herdenken. Met de samenwerking, over de Europese grenzen heen, willen de jongeren ook het belang van samenwerking en herdenken benadrukken. Het project vormt dan ook een van de hoogtepunten van de educatieve werking van de Peace Village de voorbije jaren”, besluit Simon Louagie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier