Brigitte D’Huyvetter neemt na 27 jaar afscheid van het Rode Kruis

Brigitte D'Huyvetter zag de uitleendienst van het Zwevegemse Rode Kruis enorm evolueren.© GJZ
Brigitte D'Huyvetter zag de uitleendienst van het Zwevegemse Rode Kruis enorm evolueren.© GJZ
Redactie KW

Brigitte D’Huyvetter nam onlangs afscheid van de Zwevegemse Rode Kruisafdeling. Ze was er jarenlang verantwoordelijk voor de uitleendienst, deed het secretariaatswerk en was zelfs een tijdje voorzitter ad-interim. In de 27 jaar dat ze deel uitmaakte van de Rode Kruisfamilie zag ze een enorme evolutie.

Brigitte D’Huyvetter (65) kwam 27 jaar geleden eerder toevallig als vrijwilliger bij het Rode Kruis terecht. “Eind de jaren 80 kende mijn dochter een periode waarin ze geregeld iets brak”, begint Brigitte haar verhaal. “In totaal heeft ze 19 keer in het gips gezeten. We mochten dan bij de plaatselijke Rode Kruisafdeling krukken ophalen zodat ze haar kon behelpen. Ik was er dus een beetje bekend.”

Afdelingssecretaris

Toen de mensen die destijds instonden voor de uitleendienst opvolging zochten, contacteerden ze Brigitte. “Ik zag dat zitten en nam in 1993 de verantwoordelijkheid voor de uitleendienst op mij. We hadden toen maar vijf paar krukken. Daarna kwam ik beetje bij beetje in het bestuur terecht. Uiteindelijk werd ik twee jaar later afdelingssecretaris.” In die periode mocht ze zelfs tweemaal even van het voorzitterschap proeven. “Ik mocht tweemaal samen met Piet Dejonckere interim-voorzitter zijn.”

Had Brigitte in het begin de beschikking over vijf paar krukken, dan kwam daar toch snel verandering in. “ Het assortiment hulpmiddelen dat kan uitgeleend worden, is enorm toegenomen. Momenteel beschikken we over 60 paar krukken, 20 bedden, 15 rolstoelen, rollators, wc-stoelen en nog tal van andere zaken.”

Volle agenda

Het vele materiaal brengt ook heel wat werk met zich mee. “Heel wat van die zaken moet bij de mensen thuisbezorgd worden. Voor de kleinere spullen is dat niet zo’n probleem. Maar bedden verhuizen, dat was wel wat anders. Ik vormde gelukkig jarenlang een gouden tandem met Grégoire Moreel , die enkele jaren terug moest stoppen wegens het bereiken van de leeftijdsgrens. De bedden die wij verhuisd hebben, zijn niet te tellen. De jongste jaren sprong ook mijn echtgenoot Carlos Vandekerckhove bij. Dit verlichtte ook het werk.”

En werk was er genoeg. “De agenda stond nagenoeg iedere week vol. Soms waren we tot ‘s avonds laat nog bezig met iemand te helpen. Veel vooraf regelen kon ook niet. Zo gebeurt het vaak dat de nabestaanden bij een overlijden liefst de dag zelf nog het bed weg wilden , omdat ze anders constant herinnerd worden aan de overledene.”

Plateauschoenen

Ook had ze als een soort van sociale functie te vervullen. “ Van heel wat mensen in Zwevegem heb ik hun levensverhaal mogen aanhoren. Nu nog word ik soms aangesproken door mensen. Ik heb aan de hele periode goede herinneringen overgehouden. Ik heb het werk ook altijd graag gedaan”, zegt Brigitte.

In die kwarteeuw dat Brigitte de uitleendienst voor haar rekening nam, zal er toch één periode zijn die ze zich zal blijven herinneren. “Er is een periode geweest dat de zogenaamde ‘plateauschoenen’ een hype waren. Het was ongetwijfeld de drukste periode voor de uitleen van krukken. Een andere periode zal de huidige coronacrisis zijn, maar ook dan werkten we verder.” Nu heeft Brigitte heel wat meer vrije tijd, die ze samen met haar man wil opvullen door geregeld eens op reis te gaan. Ook wil ze meer aandacht besteden aan haar andere hobby, het verzamelen van doodsprentjes en doodsbrieven. Ze heeft er intussen al 70.000. Maar dat is een ander verhaal… (NV)

Je kan de uitleendienst voortaan bereiken via het nummer 0473 49 30 92.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.