Brief zorgt voor commotie op gemeenteraad: “Mensen met kanker krijgen meer aandacht”

Mark Pollentier. © Foto Kurt
Redactie KW

De gemoederen laaiden hoog op tijdens de gemeenteraad in Kortemark. Raadslid Mark Pollentier las een brief van zijn overleden vrouw voor, maar dat viel niet in goede aarde bij raadslid Carine Volckaert (Open VLD). Ook burgemeester Karolien Damman (CD&V) was not amused.

Gemeenteraadslid Mark Pollentier (N-VA) las een brief van zijn echtgenote voor, nadat de gemeenteraad een minuut stilte hield voor haar overlijden. Zij streed jarenlang tegen de ziekte MS. Eén uitspraak zorgde echter meteen voor heel wat commotie.

Kanker

In de brief werd de moeilijke situatie van Ilse Ostyn, de betreurde echtgenote van Mark Pollentier, geschetst. Zo werd de vraag gesteld waarom er nog steeds geen openbaar en vlot toegankelijk toilet op de Markt is én werd er geopperd dat mensen met een andere vreselijke ziekte, kanker, meer aandacht krijgen. Raadslid Carine Volckaert (Open VLD), die momenteel een strijd voert tegen kanker, verliet daarop zwaar geëmotioneerd de zaal.

Deze heftige wending liet ook burgemeester Karolien Damman (CD&V) niet onbewogen. “Ik heb heel veel respect voor het verdriet van Mark Pollentier, maar verwacht ook dat er respect getoond wordt voor anderen. We namen onlangs nog afscheid van een personeelslid, dat overleed aan kanker. De minuut stilte maandagavond was ook voor hem bedoeld. Ik begrijp niet dat dergelijke zaken gezegd worden. Zeker als er een collega-raadslid, dat recht tegenover je zit, tegen deze zware ziekte vecht.”

Niet op de hoogte

Ook Mark Pollentier zelf kwam nog terug op zijn woorden. “Ik was tot maandagavond niet op de hoogte van de ziekte van mijn collega-raadslid. De uitspraak in de brief was dan ook zeker niet tegen haar gericht. Ik weet wat ze meemaakt en wens haar dan ook veel sterkte toe. Dat heb ik haar na de raadszitting gezegd. Men moet mij trouwens absoluut geen gebrek aan tact verwijten. Zeker niet het gemeentebestuur, dat recent geen minuut stilte wilde houden voor de overleden vrouw van een raadslid én een minuut stilte vergat te houden voor een gewezen OCMW-raadslid.” (JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier