Brian Noyelle wil burgerwacht oprichten na enkele inbraken in bestelwagens

Brian Noyelle organiseerde deze zomer ook een inzamelactie voor de slachtoffers van de watersnood. © (Foto MPM)
Redactie KW

Brian Noyelle wil samen met initiatiefnemer Aaron Dewitte in Wervik een burgerwacht oprichten. Na recent enkele inbraken in bestelwagens is voor hen de maat vol. “Donderdag zitten we samen met de burgemeester en politie”, aldus Brian Noyelle. “We moeten met meer mensen zijn en meer structuur hebben om daadwerkelijk te starten. We willen geenszins cowboytoestanden of onszelf in gevaar brengen.”

Deze week is ingebroken in een bestelwagen van Dave Noyelle in het begin van de Klijtbosstraat. “Aaron Dewitte lanceerde op de sociale media Facebook het idee om te beginnen met een burgerwacht en persoonlijk vind ik dat een goed initiatief”, aldus Brian die opgroeide in Wervik en in Dadizele woont. “We zouden het heel graag doen en dat liet ik telefonisch weten aan de politie. We menen het redelijk serieus en willen niet te lang wachten om effectief te starten.”

De politiezone Arro Ieper telt tien gemeenten en het gaat om een heel groot gebied. Met na meldingen vaak lange aanrijtijden. In Wervik hangen er heel veel camera’s en is daarin door de stad zwaar geïnvesteerd. “Die camera’s werken effectief maar heel vaak zijn de daders niet herkenbaar”, zegt Brian. “In de garage van mijn vader is al drie keer ingebroken. De camerabeelden leverden niks op. En voor alle duidelijkheid: ik twijfel zeker niet aan de politie maar ze zijn ’s avonds en ’s nachts met te weinig.”

“Ik werd door commissaris Dominiek Vermont op de hoogte gebracht van dit initiatief en normaal gezien zouden we donderdag samen zitten met de initiatiefnemer”, reageert burgemeester Youro Casier (Vooruit). “Ik ben me er zeker van bewust dat een burgerwacht niet zonder gevaar is. Hun activiteiten zullen wel binnen het wettelijk kader moeten passen. Mee een oogje in het zeil houden kan volgens mij wel, maar bij een vaststelling moeten ze de politie bellen. Ze mogen dus het recht niet in eigen handen nemen. Laten we vooral hopen dat ze hun gezond verstand gebruiken en geen personen in gevaar brengen. In de eerste plaats zichzelf. Materialen en goederen, hoe sneu het ook is – zijn vervangbaar, mensen niet. Als het zou doorgaan, dan ben ik voorstander van duidelijke en concrete afspraken.”

“We willen op het terrein zo weinig mogelijk zelf ingrijpen maar willen proberen af te schrikken en in verbinding te staan met de politie”, aldus Brian Noyelle. “Als we met genoeg vrijwilligers zijn, dan kunnen we ons verdelen en per twee volgens een beurtrol rondtoeren.”

Brian belde met politiecommissaris Dominiek Vermont. “Er werd al direct meegegeven dat de term ‘burgerwacht’ alleszins een verkeerde woordkeuze betreft en een andere lading dekt dan hetgeen vooropgesteld wordt”, reageert de commissaris. “Dus zeker niet de bedoeling om tussen te komen. Extra ‘ogen’ zijn welkom, maar bij vaststellingen van feiten is het de bedoeling om direct onze diensten in te lichten.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.