Brexitfile in Adinkerke

Op de E40 in Adinkerke staan de vrachtwagens kilometerslang aan te schuiven. (José Tyteca)
Op de E40 in Adinkerke staan de vrachtwagens kilometerslang aan te schuiven. (José Tyteca)
Laurens Kindt

Op de E40 richting Frankrijk staat aan de grens met Adinkerke een kilometerslange file vrachtwagens. Dat heeft alles te maken met de nakende Brexit.

Al sinds vanmorgen vroeg staan honderden vrachtwagens aan te schuiven op de E40 richting Frankrijk in Adinkerke.

De drukte was voorspeld door de Franse verkeerspolitie, omdat er door het slechte weer minder boten richting Groot-Brittannië varen. “Bovendien is er heel wat meer vrachtverkeer door de nakende Brexit”, zegt woorvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Vanaf 1 januari veranderen er heel wat richtlijnen op vlak van douane. Daardoor zijn bijvoorbeeld de supermarkten in het Verenigd Koninkrijk al massaal goederen aan het stockeren.”

“De vele vrachtwagens die die goederen aanleveren, worden in Ghyvelde door de Franse politie getrieerd en stelselmatig doorgelaten naar de Franse havens, vandaar de lange files”, klinkt het.

Omleiding

Al van in Antwerpen en Gent wordt het vrachtverkeer richting Frankrijk via de elektronische borden boven de snelweg aangeraden om een omleiding te volgen via Bergen.

De politie Westkust houdt aan de afrit van Adinkerke een oogje in het zeil. Sommige vrachtwagenbestuurders proberen af te slaan in Adinkerke om via een alternatieve route Frankrijk te bereiken. Hoe lang de hinder nog zal duren is niet bekend.

Verwacht wordt dat de file in de loop van de dag zal afnemen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.