Breughelkermis brengt in het Bruegeljaar eresaluut aan Nesten

Nesten schilderde vorig jaar dorpsfiguur Pascal Vanneste. © CB
Redactie KW

Op zondag 16 juni is Breughelkermis toe aan haar 47ste editie. Voor het eerst in al die jaren wordt het een volksfeest zonder Nesten. Het Breughelcomité zocht en vond een nieuwe karikaturist en ook voor het voorlezen van de oorkonde werd een opvolger aangesteld.

Door Carlos Berghman

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel, Vlaamse meesterschilder van dorpstaferelen en boerenfeesten, overleed. Net in dit gezegende Bruegeljaar 2019 moet Breughelkermis het voor het eerst in haar bestaan rooien zonder volksschilder Nesten. Amper vier maanden nadat hij dorpsfiguur Pascal Vanneste schilderde, gaf de kunstenaar zijn pijp aan Maarten.

Breughelkermis 2019 wordt een eerbetoon aan Nesten, de onnavolgbare straatschilder die met rake penseeltrekken de reuzenkarikaturen schilderde van 41 Rekkemse dorpsfiguren. Met zijn onafscheidelijke pijp in de mond en een strooien hoed op leek het alsof hij blootsvoets weggelopen was uit een Breugheliaans dorpstafereel. Hij was de belichaming van de geest van Bruegel en dus mocht hij zelf niet ontbreken in die indrukwekkende eregalerij van markante dorpsfiguren: in 2012 werd de Kuurnse karikaturist zelf in de verf gezet door Adiel Tack.

‘Geen tijd voor’

Voorzitter Hubert Cottenie (79) herinnert zich levendig hoe de vriendschap tussen Nesten en de leden van het Breughelcomité ontstond. “Zelf ben ik ook van Kuurne afkomstig. Mijn vader kende Nesten van bij de Orde van de Ezel en hij heeft hem op allerlei manieren geholpen. Op een moment was Nesten op de dool, hij heeft toen een tijdlang in mijn vaders schuur geslapen. De Kuurnse Kunstkring Evariste Carpentier zette hem uiteindelijk op het juiste pad en hielp zijn carrière lanceren.”

Vanaf de eerste kermiseditie in 1973 sloot het Breughelcomité de kunstenaar in de armen. “Nesten beschilderde de vensters van de deelnemende handelaars aan de feestmarkt met Breugheliaanse taferelen. Door onze gemeenschappelijke voorgeschiedenis was er van meet af aan een sterke band tussen ons”, zegt Hubert.

Breughelkermis heeft veel betekend voor zijn carrière, maar omgekeerd heeft Nesten ook heel veel betekend voor ons. Het respect was wederkerig: wij zagen Nesten graag en Nesten zag ons graag. Als we hem iets vroegen, zei hij ‘Godverdomme, ik heb daar geen tijd voor‘, maar toch deed hij het. Hij kon niemand iets weigeren en zo heeft hij zichzelf groot gemaakt. Hij was een zeer volkse figuur die op ieder openluchtfeest, elke braderie of kermis present was. Het is onvoorstelbaar hoeveel Vlaamse deuren en vensters hij beschilderd heeft.”

Nicolas Verhaeghe

De Meense cartoonist en karikaturist Nicolas Verhaeghe krijgt de eer om Nesten op te volgen. De eerste dorpsfiguur die op zondag 16 juni voor zijn schildersezel plaatsneemt, is Bea ‘van den Intèr‘ Vanoosthuyze. “Het is niet evident om Nesten te vervangen”, beseft Hubert. “We waren al even op zoek, toen in februari in de Krant van West-Vlaanderen een artikel over Nicolas verscheen. De bijhorende karikaturen en tekeningen overtuigden me om hem te bellen.”

Het Breughelcomité stelde in het bijzijn van 'Dorpsfiguur van het jaar' Bea Van Oosthuyse en Nicolas Verhaeghe die als cartoonist de plaats inneemt van Nesten de 47ste Breughelkerms voor. We zien op de foto v.l.n.r. Paul Wyseur, Bea Van Oosthuyse, Luc Dufourmont, voorzitter Hubert Cottenier, Nicolas Verhaeghe, Hannes Vandersteene, Pieter Cottignies, Tom Legley, Hans Vanthournout, Wouter Vanoverbeke en Marc Samyn.
Het Breughelcomité stelde in het bijzijn van ‘Dorpsfiguur van het jaar’ Bea Van Oosthuyse en Nicolas Verhaeghe die als cartoonist de plaats inneemt van Nesten de 47ste Breughelkerms voor. We zien op de foto v.l.n.r. Paul Wyseur, Bea Van Oosthuyse, Luc Dufourmont, voorzitter Hubert Cottenier, Nicolas Verhaeghe, Hannes Vandersteene, Pieter Cottignies, Tom Legley, Hans Vanthournout, Wouter Vanoverbeke en Marc Samyn.© WO

Ook voor het lezen van de oorkonde, een taak die Nesten steeds met glans vervulde, werd een waardige opvolger gevonden. “Aan de hand van het kermisprogramma schreef Nesten elk jaar een ludieke tekst rond het Rekkemse volksfeest en gaf hij zijn persoonlijke mening op het feestgebeuren. Dit jaar zal Luc Dufourmont de oorkonde voorlezen en voorzien van de nodige portie peper en zout”, aldus de voorzitter. “Als eerbetoon aan Nesten hebben we hem en zijn volledige galerij der dorpsfiguren op doek gezet, de publiciteitsboekjes bevatten foto’s van Nesten en we schenken zijn zoon Gommaer een mooie herinnering aan onze betreurde vriend.”

Fakkel doorgeven

In 1973 stond Hubert mee aan de wieg van Breughelkermis. Tijdens een bestuursvergadering van het NCMV – het huidige Unizo – stelde hij voor om Rekkem kermis nieuw leven in te blazen. “Om ons te onderscheiden van de vele andere kermissen in de streek kozen we voor een volksfeest met een thema. Breughelkermis koester ik, maar laat ik doorheen de jaren ook stilletjes aan los. Ik beschik over een fantastische ploeg medewerkers, die reeds veel van mijn taken overgenomen heeft. Ik denk dat het voor mij stilaan tijd wordt om de kermis in handen te geven van een nieuwe generatie met nieuwe ideeën”, besluit de voorzitter.

Breughelkermis belooft opnieuw een feest te worden voor jong en oud. Sportievelingen komen al op zaterdag 15 juni aan hun trekken tijdens de 45ste Breughelloop. Op zondag 16 juni trekt een verklede kinderstoet naar het rusthuis, waar de bewoners getrakteerd worden op taart en witte wijn. De allerkleinsten kijken vooral uit naar het optreden van Kabouter Plop. In het Breugheldorp kunnen de bezoekers de muggenzifter, de pilarenbijter of de Dulle Griet tegen het lijf lopen. Er worden oude ambachten gedemonstreerd en de schilders van het Breughelpalet zijn er aan de slag. Straatzangers en volksmuziekgroepen, oude volksspelen, straatcircus, kinderanimatie, de Breughelworp en het wagenspel als traditionele afsluiter: het zijn maar enkele van de vele ingrediënten voor een succesvol volksfeest.

Het kermisprogramma vind je op www.breughelkermis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier