Breng je defecte toestel(len)naar het repair café van 11.11.11

Op de foto zien we vlnr. Kris Vandenbussche, Emmi Vandenbussche, Hilde Pitteljon, Magda Fiems en Rebekka Celis. © Foto Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

De campagne van 11.11.11 draait rond klimaatrechtvaardigheid. Omdat de economie onder zware druk komt te staan door het wegwerpconcept, kwam 11.11.11 Lichtervelde op het idee om met een repaircafé uit te pakken. Op vrijdag 11 november kan je van 9 uur tot 12.30 uur in de M-zaal van de basisschool ‘t Vlot terecht.

Kris Vandenbussche: “Heel wat toestellen zijn ontworpen om bij het eerste defect weggegooid te worden. Met het repaircafé willen wij aantonen dat heel wat producten kunnen hersteld worden. We vragen de mensen om hun defecte toestellen, kledij, fietsen, of dergelijke meer, binnen te brengen zodat wij hen kunnen helpen om het te herstellen.”

“Voor de elektrotoestellen doen wij een beroep op de Okra-repairclub,” vertelt Kris. “Dat zijn een viertal personen die maandelijks samenkomen en proberen de toestellen een nieuw leven te geven. Daarnaast zijn er twee naaisters en twee fietsherstellers ter plaatse.” Iedereen die iets binnenbrengt om te herstellen mag een vrije bijdrage leveren in de collectebus.

Dag zelf hersteld

“Het uitgangspunt is dat de mensen die een toestel binnenbrengen, de dag zelf nog met het hersteld toestel naar huis kunnen,” legt Kris uit. “Lukt dat niet, of zijn er wisselstukken nodig, dan kan er afgesproken worden hoe en wanneer ze er kunnen omkomen. Er wordt wel gevraagd als er zaken moeten vervangen worden, deze zelf mee te brengen. Bijvoorbeeld een nieuwe fietsbinnenband, remblokjes, een ritssluiting. Voor zover men natuurlijk weet wat er vervangen moet worden.”

En er is nog meer. Op vrijdag 11 november worden ook de laureaten van de gedichtenwedstrijd bekend gemaakt om 10.30 uur, en wordt er een fietstocht georganiseerd vanaf 9 uur die zowel in groep als individueel kan gereden worden.

(JW)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier