Brenda Bussche beleeft de coronacrisis in Andalucía: “We komen hier wel door”

© gf
Redactie KW

De Jabbeekse Brenda Bussche trok acht jaar geleden naar Andalusië om er samen met haar gezin de B&B El Paraje uit te baten. Vijf jaar geleden overleed haar echtgenoot Filip, nu wordt zij geconfronteerd met de coronacrisis. Vanaf 1 juni mogen de deuren van de B&B weer open.

Brenda Bussche (45), destijds gemeenteraadslid en directeur Natuur en Bos, trok acht jaar geleden samen met haar echtgenoot Filip Markey en dochters Moïra (nu 14 jaar) en Roisin (13) naar Andalusië om er de bed and breakfast El Paraje uit te baten. Léon (8) werd geboren in Spanje.

Wij zijn vertrokken om het stresserende leven achter te laten“, zegt Brenda. “We werden geleefd, hadden geen tijd voor elkaar en voor de kinderen. De jaren samen in Andalusië waren de mooiste van mijn leven. In juni 2015 is Filip ziek geworden. De diagnose was bikkelhard: lymfeklierkanker. En op het einde, na zoveel van jezelf te hebben gegeven, hem moeten zien sterven in je armen… Dat is heel hard.”

Toch weer gelukkig

“Vanaf de eerste dag heb ik mij sterk gehouden en ben ik volop voor de B&B en de kinderen gegaan. Gelukkig had ik heel veel steun van familie, maar ook van de mensen uit het dorp en de vriendenkring die we hier opgebouwd hadden. Maar ook van mensen van wie je het niet verwacht: zo was er een ex-collega die een jaar lang elke dag een positieve zin stuurde. Na een tijdje heb ik de zon en haar warmte weer toegelaten. Ik ben enorm positief en dankbaar voor de kleine dingen geworden. Ik werd vaak uitgenodigd bij buren en vrienden voor etentjes en kon ook weer genieten van de fiestas… Zo heb ik Juan leren kennen. Hij is een echte Spanjaard, macho en no nonsense, maar met een hart van goud. De kinderen vinden het super om mij gelukkig te zien en León is blij met een man in huis.”

Positieve ingesteldheid

El Paraje is puur genieten, relaxen en actief zijn als je dit wil, in de Alpujarras. Deze regio is een beetje de Westhoek van Andalusië, waar de tijd bleef stilstaan en het leven nog authentiek is.

“Het is alleen ongelofelijk jammer dat er nu geen gasten zijn. Ik hoop echt dat de zomer en het najaar toch nog wat volk meebrengen. Gelukkig ben ik vorig jaar aan diversificatie beginnen denken. Filip zei altijd dat een goed bedrijf moet diversifiëren. Sinds vorig jaar kweek ik zwarte aperitieftomaatjes (kumato cherries) in open lucht. Dit jaar zullen we er wat meer zetten: er worden 18.000 ranken geleverd. We redden ons wel en daar speelt mijn positieve ingesteldheid erg in mee. De maatregelen zijn zeer streng, maar worden vanaf nu afgebouwd. Wij mogen in principe niet buiten komen, enkel één keer per week naar de supermarkt. Alles is dicht, de dorpen zijn verlaten en doodstil. Maar gelukkig hebben wij een groot terrein van 22 hectare, zodat we toch buiten kunnen. We komen hierdoor. Geloof me, de mens is sterk.”

Deze week werden in Spanje soepelere maatregelen aangekondigd. In Andalusië openen hotels en B&B’s vanaf 1 juni weer de deuren.

(PA)

Meer info: www.elparaje.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.