Guy Brunet (63) en zijn vrouw Christiane Vercruysse (62) hebben een appartement in Playa Flamenca, een badplaats aan de Costa Blanca op zo'n 50 km van Alicante. "We hebben hier een appartement en waren op 8 maart voor drie weken naar hier vertrokken", vertelt Guy vanuit Spanje, dat zoals bekend ongemeen zwaar is getroffen door corona. "Sinds 16 maart gelden hier noodmaatregelen."

"We zouden op vrijdag 27 maart, terugkeren naar België. Maar op 20 maart kregen we bericht dat onze vlucht geannuleerd was. Toen stonden de eerste terugvluchten voor 30 april gepland. Maar die zijn intussen ook geannuleerd. Dan zouden er weer vluchten zijn bij TUI fly vanaf 11 mei. We boekten een vlucht van 12 mei van Alicante naar Oostende, betaalden en kregen bevestiging. We lezen wel op de website van TUI dat ze pas vanaf 18 mei weer gaan vliegen. We hoorden niets meer van de maatschappij en hopen toch snel uitsluitsel te krijgen."

"Verveling slaat toe"

"De verveling slaat hier erg toe, vermits wij hier niet buiten mogen", zegt Guy. "Wij mogen hier sinds 16 maart niet buiten, of het is om naar de supermarkt of de apotheker te gaan. In tegenstelling tot in België is ook wandelen of fietsen hier niet toegestaan. We zijn geregistreerd bij Buitenlandse Zaken. Ook van de ambassade krijgen we weinig nieuws, behalve enkele mails dat we moeten volhouden en ons aan de regels moeten houden.

"Mocht er een repatriëringsvlucht zijn, zouden wij wel graag meegaan. We hoorden dat er deze week repatriëringsvluchten waren uit Tenerife. Dan vragen we ons wel af of dat andere Belgen zijn dan wij. Op enkele kilometers van ons zitten nog meer Belgen vast, ook uit Bredene, Gistel en Kortrijk. Het is frustrerend hoor", zucht Guy.

"Al meermaals uitgesteld door vliegverbod"

"Het vliegverbod in België en overigens ook in Spanje dwong TUI al meermaals om een nieuwe einddatum te stellen aan de staking van de activiteiten, telkens met de belangrijke nuance 'tot nader order'. Het per mail verwittigen van de reizigers van een geannuleerde vlucht wordt dan zo snel mogelijk opgestart", reageert Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium.

"Zoals destijds in zowat alle media gepubliceerd, heeft Buitenlandse Zaken alle Belgen in het buitenland opgeroepen om zich te registreren als ze in het buitenland geblokkeerd zijn en naar België wensen terug te vliegen. Buitenlandse Zaken heeft intussen al verschillende repatriëringsvluchten laten uitvoeren voor gestrande Belgen. Zij blijven ook in contact met wie zich heeft geregistreerd."

Guy en Christiane hebben zich dus geregistreerd bij Buitenlandse Zaken. Het is afwachten of en wanneer er voor hen een repatriëringsvlucht komt.

Guy Brunet (63) en zijn vrouw Christiane Vercruysse (62) hebben een appartement in Playa Flamenca, een badplaats aan de Costa Blanca op zo'n 50 km van Alicante. "We hebben hier een appartement en waren op 8 maart voor drie weken naar hier vertrokken", vertelt Guy vanuit Spanje, dat zoals bekend ongemeen zwaar is getroffen door corona. "Sinds 16 maart gelden hier noodmaatregelen.""We zouden op vrijdag 27 maart, terugkeren naar België. Maar op 20 maart kregen we bericht dat onze vlucht geannuleerd was. Toen stonden de eerste terugvluchten voor 30 april gepland. Maar die zijn intussen ook geannuleerd. Dan zouden er weer vluchten zijn bij TUI fly vanaf 11 mei. We boekten een vlucht van 12 mei van Alicante naar Oostende, betaalden en kregen bevestiging. We lezen wel op de website van TUI dat ze pas vanaf 18 mei weer gaan vliegen. We hoorden niets meer van de maatschappij en hopen toch snel uitsluitsel te krijgen.""De verveling slaat hier erg toe, vermits wij hier niet buiten mogen", zegt Guy. "Wij mogen hier sinds 16 maart niet buiten, of het is om naar de supermarkt of de apotheker te gaan. In tegenstelling tot in België is ook wandelen of fietsen hier niet toegestaan. We zijn geregistreerd bij Buitenlandse Zaken. Ook van de ambassade krijgen we weinig nieuws, behalve enkele mails dat we moeten volhouden en ons aan de regels moeten houden. "Mocht er een repatriëringsvlucht zijn, zouden wij wel graag meegaan. We hoorden dat er deze week repatriëringsvluchten waren uit Tenerife. Dan vragen we ons wel af of dat andere Belgen zijn dan wij. Op enkele kilometers van ons zitten nog meer Belgen vast, ook uit Bredene, Gistel en Kortrijk. Het is frustrerend hoor", zucht Guy."Het vliegverbod in België en overigens ook in Spanje dwong TUI al meermaals om een nieuwe einddatum te stellen aan de staking van de activiteiten, telkens met de belangrijke nuance 'tot nader order'. Het per mail verwittigen van de reizigers van een geannuleerde vlucht wordt dan zo snel mogelijk opgestart", reageert Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium."Zoals destijds in zowat alle media gepubliceerd, heeft Buitenlandse Zaken alle Belgen in het buitenland opgeroepen om zich te registreren als ze in het buitenland geblokkeerd zijn en naar België wensen terug te vliegen. Buitenlandse Zaken heeft intussen al verschillende repatriëringsvluchten laten uitvoeren voor gestrande Belgen. Zij blijven ook in contact met wie zich heeft geregistreerd."Guy en Christiane hebben zich dus geregistreerd bij Buitenlandse Zaken. Het is afwachten of en wanneer er voor hen een repatriëringsvlucht komt.