Bredens burgemeester Steve Vandenberghe wil rookvrije strandzone

Redactie KW

Bredens burgemeester Steve Vandenberghe wil een rookvrije zone installeren op het strand van zijn gemeente.

De discussie keert elk jaar wel eens terug met de nodige pro’s en contra’s. Meestal is de algemene teneur dat een rookverbod op het strand wel heel erg betuttelend is. Dat vindt ook burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, op dit moment voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, maar hij pleit wel voor een rook- en bijgevolg peukenvrije zone op het strand. Nog deze zomer wil hij starten met een proefproject in Bredene.

Eén zone in Bredene

“Ik wil één Bredense strandzone rookvrij maken van 1 juli tot 31 augustus“, zegt Vandenberghe. “Dit voorstel zal binnenkort worden voorgelegd aan de gemeenteraad en na de zomer ook worden geëvalueerd. Ik zal ook de andere kustgemeenten voorstellen om rookvrije zones in te richten. Rokers op het strand blijven toegelaten, maar de afgebakende niet-rokerszone biedt meer comfort voor de bewuste niet-roker aan de kust. Dit proefproject is vooral ook sensibiliserend bedoeld wat betreft rookgedrag en zwerfvuilproblematiek”.

“Het idee van rookvrije zones is niet uniek, want op verschillende stranden in het buitenland, van Frankrijk, over Spanje tot in Australië, vind je dergelijke rookvrije strandzones. Die worden intensief gebruikt door strandgangers, die voor de kinderen, de gezondheid… een strand verkiezen waar niet gerookt wordt”, zegt Steve Vandenberghe. “Maar niet alleen de volksgezondheid is een reden om rookvrije zones te realiseren, ook het milieu heeft er baat bij. Een achtergelaten peuk heeft immers 10 jaar nodig om af te breken. De peuken zitten vol met schadelijke stoffen, zoals nicotine en teer, en dat is nefast voor het milieu.”

Jaarlijks 10 miljoen peuken

“Op topdagen zitten er 500.0000 dag- en verblijfstoeristen aan de kust, waarvan er, samen met de eigen kustbewoners, 300.000 naar het strand gaan. Uit statistieken blijkt dat een vierde van de volwassenen rookt. Bij benadering zijn dat ruim 50.000 rokers op het strand die gemiddeld per dag acht sigaretten roken, wat zorgt voor een peukenberg van 400.000 milieuvervuilende stompjes per dag.”

“Op een volledig zomerseizoen gaat het dus over het hallucinante cijfer van ruim 10 miljoen peuken per jaar die worden achtergelaten op het strand”, rekent Steve Vandenberghe voor. “Met het uitdelen van de strandasbakjes wordt dit aantal wel beperkt, maar uit de ervaringen van de reinigingsdiensten van de kustgemeenten blijkt dat peuken niet alleen massaal terug te vinden zijn op het strand, maar ook nog voor de meeste ergernis zorgen bij de strandbezoekers.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier