Bredene wil armoede onder de aandacht brengen met bewustwordingscampagne

Op de foto schepen van sociale zaken Eddy Gryson, hoofdmaatschappelijk werker Dominique Maes en coördinator armoedebestrijding Emily Lhoëst. (MM)
Redactie KW

De Vlaamse armoedebarometer kleurt dieprood en dat is in Bredene niet anders, wel integendeel. Het gemeentebestuur brengt daarom via een bewustwordingscampagne armoede nu onder de aandacht.

“Het gemeentebestuur had ook voor de pandemie al plannen om de armoede aan te pakken. Armoedebestrijding staat de komende jaren hoog op onze prioriteitenlijst. Als sociale en solidaire gemeente willen we dat al wie kwetsbaar is, wordt geholpen”, aldus schepen voor Sociale Zaken Eddy Gryson (SP.A).

Op 17 oktober was het ‘Werelddag van het verzet tegen Armoede’. “Een dag die we aangegrepen hebben om zowel in het straatbeeld als op sociale media campagne te voeren. We sluiten onze ogen niet. Met deze bewustwordingscampagne willen we niet alleen armoede meer bespreekbaar maken, we brengen ook een duidelijke, sensibiliserende boodschap naar onze inwoners: wij kunnen het verschil maken, laat ons helpen.”

Getuigenissen

In het straatbeeld prijken momenteel krachtige boodschappen met feiten en cijfers over armoede. “Daarnaast verschijnen er de komende dagen op de gemeentelijke sociale mediapagina’s ook anonieme, maar beklijvende getuigenissen over hoe armoede bij mensen aanvoelt. Ondertussen bouwen we actief aan een netwerk van initiatieven, die telkens inzetten op de aanpak van armoede. Deze initiatieven mogen dan wel over verschillende diensten verspreid gebeuren, de aanpak wordt wel gecoördineerd”, verduidelijkt Eddy Gryson. “Zo werden dit jaar twee brugfiguren aangeworven, die binnen het project De Springplank samen met de scholen actief kwetsbare gezinnen moeten detecteren en ondersteunen. Daarnaast werd geïnvesteerd in de inrichting van de jeugddienst zodat het voor maatschappelijk kwetsbare jongeren makkelijker wordt om hun problemen bespreekbaar te maken. Het Huis van het Kind wordt dan weer versterkt om onder andere het project huiswerkbegeleiding vorm te geven.”

Begin oktober is de sociale kruidenier ‘t Groot Verschil verhuisd naar een nieuwe en ruimere locatie waar ontmoeting nog meer centraal zal staan. De sociale kruidenier is een welzijnsinitiatief dat de voorbije jaren uitgroeide tot een belangrijke schakel en valabel instrument in het armoedebeleid. Maar ook externe initiatieven zoals de Welzijnsschakel (De Caproen) worden ondersteund.

Senioren

“Ondertussen werd de start van het lokaal dienstencentrum in het woonzorgcentrum Jacky Maes uitgesteld omwille van de coronapandemie. Maar ook dit centrum moet er binnenkort voor zorgen dat, in dit geval vooral senioren, niet vereenzamen of in een isolement geraken. Deze speerpuntprojecten zijn een greep uit de verschillende acties, die het integraal armoedebeleid vorm geven. We willen de komende jaren met alle diensten de krachten bundelen en samenwerken om de armoedekloof te overbruggen”, besluit schepen Eddy Gryson. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier