Bredene telt 211 inwoners meer dan in 2016

Redactie KW

In 201 is het bevolkingsaantal in Bredene gestegen. In 2017 telde Bredene 17.794 inwoners, of 211 inwoners meer dan in 2016.

Met uitzondering van Mesen is Bredene in West-Vlaanderen, over vijf jaar bekeken, de snelst groeiende gemeente. De Bredense bevolkingsgroei is in 2017 het grootst in de categorie van de -18-jarigen. In 2008 telde Bredene net geen 16.000 inwoners, tien jaar later is de kaap van 18.000 binnen bereik. Het gemeentebestuur wil ervoor zorgen dat inwoners zich blijven goed voelen in een groeiende gemeente en investeert dan ook fors in dienstverlening.

Adam, Alex en Elena als meest voorkomende namen

De grootste bevolkingsgroep situeert zich in de leeftijdscategorie tussen 30 en 49 jaar (4.335 inwoners). De grootste groei in 2017 is echter vast te stellen in de bevolkingsgroep van de -18-jarigen (+5,71 procent). Een gedeelte van deze groei is toe te schrijven aan de 163 pasgeborenen die vorig jaar het levenslicht zagen. De meest voorkomende namen bij de 163 pasgeborenen zijn dit jaar Adam, Alex en Elena. Daarnaast vestigden zich vorig jaar in de gemeente ook heel wat 50-plussers (+2,89 procent).

Identiteit behouden, dienstverlening uitbouwen

“Bredene zet sterk in op een grote verbondenheid tussen de inwoners. De zorg voor meer inwoners vertaalt zich echter ook in een grotere dienstverlening. De groei van deze dienstverlening mag echter niet ten koste gaan van de manier waarop we met onze inwoners omgaan. Zelfs met deze sterke groei willen we onze identiteit behouden. We waken er over dat onze inwoners zich goed voelen in de straten, de wijken en hun leefomgeving”, zegt burgemeester SteveVandenberghe.

Dat doet Bredene op verschillende manieren. “Inwoners worden via de verschillende inspraakinititiatieven van dichtbij bij het beleid betrokken. Met de uitbreiding van het sportcentrum geven we elke Bredenaar de kans geven om te sporten. Binnenkort komt daar nog een kunstgrasveld en in een later fase een nieuwe zwembad bij. Na de ontwikkeling van de serviceflats enkele jaren terug investeren we de komende jaren verder in zorg: het nieuwe woonzorgcentrum moet ervoor zorgen dat senioren hun oude dag in de eigen gemeente kunnen doorbrengen. Daarnaast zijn we ook van plan om de administratieve dienstverlening uit te breiden. We zetten fors in op digitalisering en het engagement en de plannen zijn er om het gemeentehuis uit te breiden zodat de inwoners op een performante manier kunnen geholpen worden”, verduidelijkt burgemeester Vandenberghe.

Tot slot investeert het gemeentebestuur in de leefbaarheid van de wijken. “We leggen heel wat groene zones aan die als rustpunt in de wijken moeten fungeren. De nieuwe groene zone die binnenkort op de hoek van de Polderstraat en de Spuikomlaan komt is daar een goed voorbeeld van.”

(MF)

Demografische weetjes

De meeste nieuwe inwoners in 2017 komen uit Oostende (454), gevolgd door De Haan (56), Brugge (53), Gistel (38), Middelkerke (31) en Gent (30). Er zijn in Bredene 8.884 mannen en 8.910 vrouwen. 17.075 zijn Belg, 719 zijn van een vreemde origine. In 2017 lieten 189 Bredenaars het leven. De Duinenstraat is de straat met het meest aantal nieuwkomers (96).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier