Bredene krijgt eindelijk luxehotel

Zo zal het nieuwe Hotel Europa met aanpalend de nieuwbouwappartementen eruitzien. © MM
Redactie KW

Als we bouwheer Versluys Groep mogen geloven, krijgt Bredene straks een nieuwe parel aan de kroon met het woon- en hotelproject ‘Europa’. Op de plek waar ooit het bekende Europahotel prijkte, komen straks een 80-tal appartementen en een hotel met 81 kamers. Tot grote tevredenheid van het gemeentebestuur, dat al langer vragende partij was voor extra hotelkamers in Bredene.

Twee jaar geleden gaf burgemeester Steve Vandenberghe al aan dat Bredene nood heeft aan extra hotelkamers. Tijdens een terugblik op het zomerseizoen van ’16 beklemtoonde hij het belang van voldoende hotelinfrastructuur in een kustgemeente, die nochtans vooral bekend staat om zijn campings. “Onze gemeente telt vandaag amper 80 hotelkamers, waarvan 50 in het Europahotel, en die richten zich dan nog vooral op families”, liet hij toen optekenen. Intussen is het oude Europahotel afgebroken.

“Het is frustrerend dat we wel de mogelijkheden hebben om meerdaagse congressen te organiseren in Bredene, maar de deelnemers richting Oostende of De Haan moeten sturen voor een hotelkamer met modern comfort. Op die manier loop je natuurlijk cliënteel mis.”

Zo snel mogelijk

Om het MEC Staf Versluys rendabeler te maken, waren extra comfortabele hotelkamers in de buurt absoluut noodzakelijk, zo beseften ze aan het Centrumplein.

Het gemeentebestuur aarzelde dan ook niet om in de ruime zone van het oude Europahotel, eigendom van bouwpromotor Versluys, de voorwaarden te creëren die de bouw van een nieuw hotel mogelijk maken. “Dat die investering zal renderen, daar twijfel ik niet aan. Vooral omdat het zal gaan om een project waarbinnen ook (koop)appartementen kunnen geïntegreerd worden. Hoe dan ook willen we er alles aan doen om dit project zo snel mogelijk te realiseren”, gaf de burgemeester in 2016 nog mee. Met de bouw van het nieuwe Europahotel krijgt Bredene drie jaar later waar het al zo lang naar uitkijkt. De Groep Versluys lanceert op de site waar ooit de oude, vertrouwde ‘chalet’ stond een uniek hotelproject met 81 kamers en aanpalend een 80-tal nieuwbouwappartementen.

Een foto uit de oude doos.
Een foto uit de oude doos.© repro MM

Versluys Groep is al vele decennia een van de meest actieve bouwpromotoren in Bredene. De bouwpromotor gaf de voorbije jaren onder meer de Kapelstraat mee een nieuwe aanblik. Met het project ‘Europa’ ontwikkelt de groep nu zijn grootste en meteen ook meest spraakmakende project ooit in Bredene.

Grootvader Camiel Versluys drukte de wens uit om project ‘Europa’ te noemen

“Het gaat om een eigentijds en stijlvol concept, ontworpen door het bekende ‘Binst Architects’ uit Antwerpen. Versluys Groep voorziet in het residentieel gedeelte een ruim uitgewerkt aanbod van 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen in een prijsvork van 160.000 tot 390.000 euro. Op de bovenste verdieping zijn ook enkele exclusieve penthouses voorzien in een hogere prijsklasse tot 695.000 euro. Gelegen op een uitzonderlijke locatie, vlakbij het bekende cultuurcentrum Staf Versluys, en met een uniek panoramisch uitzicht op de zee en het ongerepte duingebied van Bredene”, aldus Bart Versluys, zaakvoerder van de Groep Versluys.

“Het project Europa is een site die me persoonlijk nauw aan het hart ligt. Deze locatie is altijd nauw verbonden geweest met de familie Versluys. Mijn grootvader Camiel Versluys heeft immers nog het voormalige Hotel Europa gebouwd en heeft altijd de wens uitgedrukt dat ook het nieuwe project de naam ‘Europa’ zou dragen.

Vandaag ben ik dan ook bijzonder fier om als kleinzoon deze wens te kunnen vervullen en deze unieke locatie opnieuw een prachtige toekomst te geven.”

Spontane aanvragen

“We zijn ons zeer bewust dat dit project door vele Bredenaars met een vergrootglas gevolgd wordt. Het hoeft dan ook geen betoog dat we met het Europa-project niet over een nacht ijs zijn gegaan. Dit doordacht ontwerp is het resultaat van vele jaren voorstudie en een intensief overleg met de gemeente en alle betrokken diensten.”

Nog maar enkele weken geleden plaatste de bouwpromotor enkele informatieborden ter hoogte van de toekomstige bouwsite in de Kapelstraat. “Niettemin hebben al meer dan 70 mensen spontaan een informatieaanvraag opgestuurd. Ondertussen zijn ook al enkele voorverkopen gerealiseerd.

Veel mensen zijn gecharmeerd door de unieke locatie, architectuur en de afwerkingsgraad. Met de officiële lancering en het zomerseizoen in het vooruitzicht verwachten we dat de interesse nog verder zal toenemen”, aldus nog Versluys.

Het hotel zal uitkijken op de Koningin Astridlaan, de appartementen op de Kapelstraat, het MEC Staf Versluys en de duinen.
Het hotel zal uitkijken op de Koningin Astridlaan, de appartementen op de Kapelstraat, het MEC Staf Versluys en de duinen.© GF

Ook burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) en schepen voor Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire (CD&V) zijn in de wolken.

Vermeire is opgetogen omdat het project veel meer hotelkamers voorziet dan waar oorspronkelijk werd vanuit gegaan. Burgemeester Vandenberghe wil het project aangrijpen om meteen de hele site een facelift te geven. Een nieuw groot plein, eventueel met ondergrondse parking, zou tot de mogelijkheden behoren. Maar het gemeentebestuur zal ongetwijfeld vooral blij zijn dat er straks, pal tegenover de deur van het MEC Staf Versluys eindelijk een degelijke hotelinfrastructuur komt, die bovendien nog met extra horeca- en handelspanden op het gelijkvloers zal uitgerust worden.

Het hotel zelf zal volgens Dominique De Heyn, marketing director van Groep Versluys, niet door de bouwgroep zelf uitgebaat worden. “Daarvoor wordt in zee gegaan met een hotelketen, die de nodige ervaring heeft in deze sector.

Wie dat wordt, daar zal de hoteluitbater later zelf over communiceren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier