Bredene heeft nu zijn eigen Bijen-Zomerfietsroute

Bart Vandepoele heeft net als intussen steeds meer Vlamingen enkele insecten- en bijenhotels in de tuin hangen.© MM
Bart Vandepoele heeft net als intussen steeds meer Vlamingen enkele insecten- en bijenhotels in de tuin hangen.© MM
Redactie KW

Het zijn hoogdagen voor imker Bart Vandepoele. Van 30 mei tot 6 juni mag hij namens het departement Omgeving van de Vlaamse overheid opnieuw de Week van de Bij trekken. “Het wordt een bijzondere editie, want in mijn eigen Bredene mag ik een nieuwe Bijen-Zomerfietsroute openen.”

Bart Vandepoele is regent tuinbouw en startte zijn carrière in het onderwijs. Enkele jaren later werd hij gedetacheerd naar natuurcentrum De Nachtegaal in De Panne waar hij educatief medewerker werd.

Bart had echter iets met bijen. Op zijn 17de kreeg hij van zijn oom Eugeen een bijenkast cadeau en sindsdien is de Bredenaar een gepassioneerd imker, die al jaar en dag alles wat met bijen te maken heeft, verzamelt. Hij schreef ook het boek ‘100 kindervragen over bijen’ in samenwerking met de Bredense basisscholen. Maar Bart is intussen ook trekker van de Vlaamse Week van de Bij. Via lezingen, tentoonstellingen en diverse acties probeert hij het lot van de (honing)bij te verbeteren. Op 30 mei gaat de editie 2021 van start. “Er staat flink wat op stapel, onder meer een Bijenkrant en de verkiezing van de Bijenvriendelijkste Gemeente. Dit jaar nemen 75 steden en gemeenten, waaronder Bredene, deel”, aldus Bart.

Het bewustzijn groeit dat we iets moeten doen voor onze zoemende vriendjes

Thema van de Week is dit jaar ‘ontharding’. “Dat is natuurlijk geen sexy onderwerp. Heel wat huiseigenaars maken van hun voortuin een oprit voor hun tweede gezinswagen. Maar dan nog kunnen die groen een kans geven door een tegel- of geveltuintje te maken. Vooral in de centrumsteden winnen die geveltuintjes aan belangstelling.”

De bezorgdheid om de plaatselijke bijenpopulaties groeit volgens Bart gaandeweg. “Ik krijg nu zelfs vragen van mensen die met de bijenkweek willen beginnen. Onze stiel wordt vaak wat geromantiseerd, maar vergis je niet, er komt heel wat bij kijken. Maar goed, het bewustzijn groeit dat we iets moeten doen voor onze zoemende vriendjes.”

Bijenstrip

In Bredene pakt Bart uit met een nieuw initiatief: de Bijen-Zomerfietsroute, een fietstocht die je in familiaal verband kan afhaspelen langs enkele leuke ‘bijenplekjes’. “De route loopt langs D’Heye, het bijenhotel aan De Leestuin, de moestuintjes van Den Hof, Grasduinen en, onvermijdelijk, ook onze eigen bijenkasten. Wie de tien vragen oplost met behulp van de smartphone kan in het MEC Staf Versluys, de start- en aankomstplaats, een kopie van de voor de gelegenheid uitgegeven Suske & Wiske-strip ‘Het Blije Bijenteam’ ophalen.”

Om na te gaan welke soort bijen het best gedijen op welke plek en welke planten het beste stuifmeel voor hen produceren, voert een team van UGent momenteel onderzoek via een reeks speciale bijenhotels. “Er hangt ook bij ons zo’n exemplaar, waarvan ik de informatie regelmatig doorspeel aan de universiteit. Benieuwd of het ons straks iets bijleert”, besluit Bart.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.