Bredenaar Patrick maakt duizend ratten voor het goede doel

Een zeventigtal kleine ratten is al klaar. Allemaal unieke stukken in unieke kleuren. © MM
Redactie KW

Nu we weer uit ons kot mogen, begint ook de kunstwereld stilaan op te leven. Het is niet anders bij Patrick Ramont, die op 4 juli zijn atelier langs de Spuikomlaan heropent. “Ik kijk ernaar uit maar die coronaperiode was voor mij ook een zegen”, bekent de eigenzinnige kunstenaar.

Patrick Ramont (59) is een overtuigd autodidact. Hoofdknikkend de instructies van een tekenleraar absorberen, het zou voor de rebelse en ook op latere leeftijd nog altijd frivole Ramont allicht te veel gevraagd geweest zijn. Zijn eigenzinnige en hoogst individuele kijk op kunst heeft hem niettemin een te benijden collectie schilderijen en keramieken opgeleverd.

Ik schilder al sinds mijn twaalfde en mag intussen prat gaan op een uitgebreid oeuvre“, geeft Patrick aan. Door een allergische reactie op de verven en chemische stoffen waarmee hij als schilder aan de slag was, moest Ramont twee jaar geleden het penseel tijdelijk aan de kant leggen.

Keramiek

“Ik moest mijn creatieve ei ergens anders kwijt en ben dan maar met keramiek begonnen”, gaat Patrick verder. Ook nu leerde hij zichzelf gaandeweg de nieuwe techniek aan. Na anderhalf jaar experimenteren met klei, glazuren, kleuren en baktijden en baktemperaturen leverde het hem een nieuwe collectie keramieken op.

De vreemd ogende creaturen, ontsproten aan zijn schijnbaar grenzeloze fantasie, lijken een kruising tussen dinosaurussen, mythologische en hedendaagse dieren. Het is alsof ze, net als de middeleeuwse kasteeltjes met hun ontelbare torentjes en schietgaten die hij aan de lopende band bedenkt en produceert, zo zijn weggeplukt uit een fantasyfilm.

Wie zijn atelier bezoekt, zal kunnen vaststellen dat twee maanden in isolatie Patricks artistieke productie geen kwaad hebben gedaan. “Ik vond die lockdown eigenlijk zalig. Ik heb ongestoord kunnen verder werken.”

Kunstige ratten

Het resultaat concentreert zich rond twee nieuwe thema’s: kikkers en ratten. “Die laatsten zet ik rond een groot, centraal stuk dat de rattenvanger van Hamelen moet voorstellen. Ik heb een zeventigtal van die kleine ratten gemaakt. Allemaal unieke stukken in unieke kleuren.

Ik wil uiteindelijk 1.000 van die diertjes maken en die allemaal verkopen. De helft van de opbrengst gaat naar het Blauwe Kruis in Oostende. Ik ken die mensen daar goed. Zij leveren uitstekend werk.”

Dat hij uitgerekend bij ratten terechtkwam, is geen toeval. “Volgens de Chinese kalender is dit het Jaar van de Rat. Ik ben zelf ook geboren in het Jaar van de Rat. En wist je dat voor de Chinezen een rat een teken van geluk is?”

Expo

Wie zich zo’n goede-doel-rat of een van Patricks andere unieke stukken wil aanschaffen, kan dat vanaf 4 juli. “Dan gaat mijn atelier Via Naturae (Spuikomlaan 7) opnieuw open en pak ik uit met de expo ‘Sea and Stones’. Op 4 juli kun je langslopen van 14 tot 19 uur. Vervolgens zal het atelier tot eind september elke zaterdag van 14 tot 18 uur open zijn voor het publiek.”

Hoewel Patrick de voorbije maanden bijna uitsluitend bezig was als keramist hoopt hij na de expo opnieuw penseel en verftube op te pakken. “Nu ben ik nog druk bezig met de samenstelling van de expo maar wees gerust, het schilderen heb ik niet losgelaten.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier