Bredenaar krijgt medaille voor heldendaad

© (Foto EFO)
Redactie KW

Danny Lams uit Bredene kreeg de zilveren medaille voor zijn heldendaad als duiker van het Carnegie Heldenfonds.

De 64-jarige Bredenaar heeft er een mooie loopbaan opzitten : hij was dertig jaar brandweerman-duiker, was tien jaar duiker bij een aannemersbedrijf en werkte tot aan zijn pensioen bij het Oostendse bedrijf Noordzee Helikopters Vlaanderen.

“Zij doen de search and rescue voor de Nederlandse kust en ook daar was ik drie jaar duiker. Op 5 december 2012 kregen we op onze basis in Nederland en oproep voor een redding, nadat twee vrachtschepen tegen elkaar voeren 65 km buiten de kust. Ter plaatse bleek de Baltic Ace, met 1.400 auto’s aan boord, zelfs al helemaal gezonken. We merkten een reddingsvlot op maar daar op afdalen was niet evident. Er waren golven van drie meter hoog en er was geen beweging op het vlot. Uiteraard daalde ik af”, zegt Danny. Hij maakte zich los van de winch en ging het vlot binnen. Hij vond er vier mensen en redde hen.

Teamwerk

Toch blijft de Bredenaar bescheiden. “Het was een actie van ons team waar ook de piloot, copiloot en de hoister, die me omhoog trekt aan de kabel, een aandeel in hadden. Het doet goed als je bij een actie mensen levend aan wal kan brengen. In mijn loopbaan redde ik in totaal 16 mensen van de dood. Van één iemand kreeg ik ooit een bedanking in de vorm van een ets. Deze erkenning van het Carnegie Hero Fund is heel mooi en doet me wel iets. En toch blijf ik erbij dat het eigenlijk maar mijn job en plicht was om die mensen te redden. De medaille en oorkonde kreeg ik in Den Haag. Die krijgen een mooie plaats want ik ben er trots op. Ook het weerzien met mijn collega’s van destijds was hartelijk.”

Zijn redding van de overlevenden van de Baltic Ace was spectaculair en omdat er gevaar was voor zijn eigen leven kreeg hij de erkenning van het Carnegie Heldenfonds. “Toch is dat niet de actie me het meest is bijgebleven. In dezelfde periode kregen we ook een oproep voor twee bemanningsleden die op de Noordzee van een groot vrachtschip door een grote golf overboord waren geslagen. We konden hen lokaliseren en aan boord halen maar het slechte weer en de koude hadden hun tol geëist. Ondanks langdurige reanimatie overleden de twee mannen. Medailles worden niet uitgereikt als de slachtoffers sterven. Maar die reddingsactie was wel gevaarlijker en blijft me tot op vandaag bij als een van de meest intense momenten uit mijn loopbaan.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier