Bredenaar Floris Thissen wil het coronavirus muzikaal verslaan. Wie doet mee?

Floris Thissen wil jongeren inspireren. (GF)
Redactie KW

De originele, bizarre en gekke ideeën om het coronavirus creatief te lijf te gaan, zijn stilaan niet meer bij te houden. Met zijn initiatief Beat corona with a Rhyme wil Bredenaar Floris Thissen jongeren en geïnteresseerden nu de kans bieden hun emoties in deze onzekere tijden te vertalen in muziek en poëzie. “Mijn boodschap? Samen kunnen we dit aan!”

Floris Thissen, orthopedagoog/vormingscoach verbonden aan Groep INTRO Oostende, werkt dagelijks rond jongerenthema’s. “Bij Groep INTRO begeleid ik jongeren met leerproblemen, probeer ik leerlingen uit het deeltijds klaar te stomen voor de arbeidsmarkt en zet ik een vrijetijdsaanbod op stapel, onder meer samen met jeugdopbouwwerk Bredene.”

Na 9 jaar als opvoeder in begeleidingscentrum De Bolle is hij nog maar kort aan de slag bij INTRO. “Ik kan hier mijn creatieve ei kwijt. Dingen maken, ook op muzikaal vlak, iets opbouwen uit recuperatiematerialen,… Het is mijn manier om jongeren, al dan niet in een probleemsituatie, te motiveren en te triggeren.”

Klassieke scholing

Behalve met het begeleiden van jongeren vult Floris zijn dagen ook graag met muziek. “Mijn moeder gaf les aan de muziekschool in Gent. Ik heb zelf kunsthumaniora gevolgd en speel viool en piano. Die klassieke scholing helpt me uiteraard om muziek te maken. Ik schrijf zelf nummers, vooral elektronische muziek. Van house, hiphop over lounge tot ambient. Ik ben met een vriend een tijdje geleden zelfs een eigen label begonnen, maar dat heb ik wat afgebouwd. Daar kroop teveel tijd in.” Eigen nummers schrijft het duo Furniture Crew wel nog.

Onzichtbare vijand

Tijd maken deed hij onlangs wel voor het componeren van een hiphopbeat waarop jongeren eigen teksten rond corona kunnen verzinnen. “Met Beat corona with a Rhyme wil ik hen de kans geven een hiphop-instrumental te downloaden en ermee aan de slag te gaan.” Bedoeling is dat ze er een originele tekst op schrijven, die relateert naar deze bijzondere tijden. “We worden vandaag geconfronteerd met een ontastbare vijand, die heel wat emoties losweekt, ook bij jonge mensen. Ik wil jongeren aansporen om die gevoelens te kanaliseren. Ze kunnen zich zo ook creatief uitleven en hun verhaal delen met de buitenwereld. Een verhaal waar wij allemaal bij Groep INTRO samen met die jongeren sterker willen uitkomen.”

“Jongeren kunnen bijvoorbeeld ook hun nummer eerst opnemen, op YouTube zetten en vervolgens de link op onze Facebookpagina achterlaten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat die mooie teksten en ideeën maar komen!”

Aanvankelijk wou Floris aan het initiatief ook een wedstrijd koppelen. “Maar onze bewegingsvrijheid is gezien de situatie momenteel beperkt. Maar het zou wel leuk zijn om de deelnemers die dat wensen de mogelijkheid te bieden hun tekst in studiokwaliteit op te nemen wanneer we terug uit ons kot mogen komen. Ook wordt overwogen een evenement te organiseren na de crisis. Het zou een mooi eindpunt zijn van deze actie waarmee ik hopelijk zoveel mogelijk jongeren en bij uitbreiding alle lagen van de bevolking kan inspireren…” (MM)

Jongeren kunnen vanaf deze week hun songteksten kwijt op de Facebookpagina ‘Beat corona with a Rhyme’. De beat kan gratis gedownload worden via https://share.getcloudapp.com/4gum6qKn (Zie Facebookpagina)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten