Bredenaar en opperfigurant Maurice Vermeersch niet blij met campagnevideo van Unicef

© (Foto JRO)
Redactie KW

Bekende Bredenaar en opperfigurant Maurice Vermeersch (53) is niet te spreken over een campagnefilmpje van Unicef waarin hij figureerde. “Bedrogen is een groot woord, maar we zijn er niet blij mee”, vertelt Maurice in een reactie.

Maurice figureerde onlangs in een campagnefilmpje rond kinderrechten van Unicef. Dat filmpje zorgt nu voor heel wat beroering. “We hadden geen flauw idee wat ze van het filmpje zouden maken. We wisten dat het een filmpje was voor kinderrechten en dat was het”, zucht Maurice. “Aan dergelijke filmpjes wil ik met plezier mee werken. We waren met 170 blanke mannen. Dat op zich vond ik eigenlijk al een brug te ver, want dat lijkt me de racistische kant uit te gaan. We werden eigenlijk neergezet als ‘blanke boosdoeners’ tijdens een opgezette betoging voor de rechten van het kind. Nochtans vind ik dat de kleur van onze huid er helemaal niet toe doet.”

Maurice schitterde al op het witte doek voor miljoenen Chinezen en naast heel wat bekende Belgische en Amerikaanse acteurs. Daarnaast was hij ook al in verschillende reclamespots te zien. De man heeft dan ook tonnen ervaring. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. We voelen ons allemaal misleid. We kregen erg weinig uitleg. Normaal krijgen we een uitgebreide briefing vooraf, bij de opnames van de campagnevideo was dat niet het geval. Tussen onze beelden zagen we ook opeens Anuna Dewever en Greta Thurnberg verschijnen. Dat lijkt me dan al weer eerder politiek getint. En daar werk ik niet aan mee. Ik ben diep teleurgesteld”, aldus Maurice.

Unicef: “Figuranten waren geïnformeerd”

“Er zijn enkele klachten van figuranten die beweren misleid te zijn geweest”, weet ook woordvoerder Philippe Henon van Unicef België. “Maar het agentschap waar we mee samenwerken, zegt ons dat de figuranten volledig geïnformeerd werden vooraf, op de dag zelf nog een briefing kregen en ook een schriftelijke toestemming ondertekenden. Van de 90 deelnemers zijn er drie of vier die reageerden. Maar zij wisten dus wel waarover het ging.”

“Bovendien is het filmpje geen aanklacht tegen blanke mannen”, vervolgt Philippe Henon. “Het is meer een vaststelling: blanken mannen van boven de 50 worden het meest gevraagd om in de media hun mening te geven over allerhande onderwerpen. We wilden daar op een ludieke manier mee omgaan en vroegen jongeren van twee middelbare scholen om pancartes te maken met protestboodschappen. Die werden dan in het filmpje gedragen door mannen in maatpak van boven de 50. Het was niet de bedoeling hen te misleiden en we verontschuldigen ons mocht dat gebeurd zijn. Bij de doelgroep zelf, de 14- tot 18-jarigen, krijgen we wel veel positieve reacties. Maar elke campagne heeft nu eenmaal voor- en tegenstanders. Door deze discussie komt de campagne wel weer in de aandacht.”

(JRO/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier