Brecht neemt deel aan muziekconcours Sound Track: “Ik wil de wereld veroveren”

Brecht ‘Bun’ Vanvyaene staat zaterdag in de eerste voorronde van Sound Track. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Brecht Vanvyaene (31) uit Lichtervelde neemt deel aan de voorrondes van de muziekwedstrijd Sound Track. De zanger verwerkt in zijn soloproject ‘Bun’ onder meer het verlies van zijn beste vriend. Aan ambitie geen gebrek: “Ik wil alles bereiken als muzikant.”

In muziekclub 4AD in Diksmuide vond op zaterdag 16 oktober de tweede voorronde van muziekconcours Sound Track plaats. Een van de acht artiesten of bands die zaterdag aantreden, is Brecht Vanvyaene uit Lichtervelde. Door deel te nemen aan wedstrijden als Sound Track wil Brecht verder aan de weg van zijn solocarrière timmeren.

“Je kan met de voeten op de grond blijven, maar ik wil op Werchter spelen”

De 31-jarige Brecht is alvast geen groentje in de muziekwereld. Hij speelt al sinds zijn zestiende in verschillende bands. Het grootste succes en plezier haalde de Lichterveldenaar uit de instrumentale postmetalband Miava, die hij samen oprichtte met drie boezemvrienden en waarmee hij nationale en zelfs internationale bekendheid vergaarde. Net voor Miava een tweede album zou opnemen in februari 2016, overleed drummer Jelle Tommeleyn bij een tragisch verkeersongeval met vluchtmisdrijf in Torhout. Het overlijden van zijn beste maat liet een enorme indruk na op Brecht. “We waren partners in crime, zowel in onze muziek als in het uitgaansleven. Na het ongeval begon alles te slabakken. Toen besloot ik om een soloproject op te starten.”

Hoe Brecht Bun werd

In februari 2020 zag Bun het levenslicht. Het was zijn schoonbroer die de artiestennaam verzon, omdat Brecht zijn lange haren samenknoopt in een man bun, zeg maar een dotje. Dat bekte lekker, dus werd Brecht Bun.

Brecht werkt deeltijds als standenbouwer, maar spendeert het gros van zijn vrije tijd in zijn opnamestudio. Daar speelt hij de verschillende instrumenten zelf in en neemt hij zijn nummers op. Als Bun brengt Brecht alternatieve rock en popmuziek, toegankelijker dus dan de harde metal van Miava.

“Het is anders, maar ik ben al heel mijn leven fan van verschillende genres. De avond waarop Jelle stierf, spraken we nog over een nieuw project waarmee we een breder publiek zouden aanspreken. Dat is Bun geworden.” Aan de ambitie zal het alleszins niet liggen. “Ik wil alles bereiken waar een muzikant van droomt. Men kan met de voetjes op de grond blijven, maar ik wil op Rock Werchter spelen en touren over de hele wereld.”

Vertrouwen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, dus probeert Brecht de wereld te veroveren vanuit West-Vlaanderen. Met hopelijk een mooi resultaat in Sound Track.

“Ik heb veel vertrouwen in mijn muzikanten Jelle Reynaert, Jasper Govaerts en Stan Van Acker. In het begin was het wat zoeken, maar nu zit onze set heel knap in elkaar.” (LV)

Je kan Bun zijn muzikale avonturen volgen op Facebook ‘Bun’ en op Instagram @bun.songwriter. Binnenkort komt zijn negende single uit én er is een debuutalbum in de maak.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.