Speelbos ter ere van overleden peuter Ilias (2) komt er, al meer dan 35.000 euro ingezameld

© gf
© gf
Redactie KW

Peuter Ilias (2) stierf zondag nadat hij drie weken geleden thuis van de trap viel. De peuter was een echt buitenkind en zijn ouders – allebei geboren en getogen in Roeselare – willen hem dan ook op die manier herinneren. Ze zijn van plan om in geboortedorp Lede een speelbos aan te leggen. Daarvoor hebben ze een crowdfunding opgestart. Ouders Brecht en Anke hoopten op 35.000 euro, een bedrag dat in een mum van tijd werd verzameld. “Hij deed niets liever dan in de modder spelen en met takken sleuren om samen met papa een takkenwal te bouwen.”

Ilie’s speelbos. Dat willen ouders Brecht Verkempinck (37) en Anke Mollij (32) in Lede aanplanten. Het koppel groeide op in Roeselare, maar ging vijftien jaar geleden in Oost-Vlaanderen wonen. Een groot deel van hun familie woont nog steeds in West-Vlaanderen. Ze komen er dan ook vaak.

Op zoek

Hun 2-jarige zoontje Ilias “Ilie” stierf zondag na een val van de trap. Het jongetje deed niets liever dan buiten spelen. “Bloemen en kransen zijn na een week verwelkt. Maar in de bomen van een speelbos zou hij nog lang verder leven”, zeggen zijn ouders. “Waar we dat precies zullen aanleggen? We zijn op zoek naar geschikte percelen in de buurt. Het is zo’n beetje de enige manier waarop we onze gedachten nog kunnen verzetten.”

Drie weken in coma

Op 14 mei kwam de kleine Ilias thuis tragisch ten val. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen – twee traphekjes, een schuifdeur, antislip op de treden – kon de peuter enkele treden op de trap nemen. Maar hij viel en belandde ongelukkig op zijn hoofdje. Het jongetje werd naar het Universitair Ziekenhuis in Gent overgebracht. Daar werd hij geopereerd en bleek meteen dat zijn toestand ernstig was.

“Hij heeft er drie weken in coma gelegen. Wij zijn dag en nacht bij hem gebleven. De dokters probeerden ons duidelijk te maken dat we niet mochten hopen, maar dat was onmogelijk. Die mensen hebben echt fantastisch werk geleverd. De dokters en verpleegsters van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth hebben echt fantastisch werk geleverd.” Maar na een dappere strijd stierf Ilias uiteindelijk zondag in de armen van zijn mama, naast zijn papa.

Crowdfunding

In al hun verdriet bedachten zijn ouders een manier om hun zoon toch een beetje voort te laten leven: een heus speelbos dat zijn naam zal dragen. Maar daarvoor is uiteraard geld nodig. Het gezin startte dan ook met een crowdfunding om Ilias’ speelbos te financieren. Brecht en Anke hadden 35.000 euro als doel. Dat bedrag werd op een mum van tijd verzameld, maar giften blijven welkom. “We zullen natuurlijk een perceel nodig hebben. En hoe ruimer het budget, hoe ruimer we het speelbos ook kunnen maken”, zegt Brecht. “Een speelbos is sowieso iets wat de jeugd hier in de streek mist.”

De keuze voor een bos is niet toevallig, want Ilias was een echt natuurkind. “Hij deed niets liever dan in de modder spelen. Hij sleurde met takken die drie keer zo lang als hijzelf waren. De dag voor het ongeval was hij zijn broer en zussen nog nat aan het spuiten met de tuinslang. Het was echt een fantastisch kind vol levenslust, helemaal tevreden als hij buiten kon spelen. Onze tuin was zo’n beetje zijn eigen speelbos. En daar hielp hij ook graag aan mee.”

Verder leven

Wie in de buurt van de Wijmenier in Lede een geschikt perceel wil verkopen en dit project wil steunen, mag contact opnemen met Brecht Verkempinck.

“We zouden dan inheemse bomen en struiken planten, die meteen ook een meerwaarde vormen vanuit het oogpunt van de biodiversiteit. Dit project moet de perfecte invulling krijgen”, zegt Brecht. “In de bomen kan Ilias op één of andere manier verder leven. Zo kan hij voor heel wat andere kinderen nog veel betekenen. Al is hij dan maar twee jaar mogen worden.”

(TL)

Voor wie Ilie’s Speelbos wil helpen verwezenlijken: https://www.doneeractie.nl/ilias-39-speelbos/-53545 .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten