Brecht Desmet uit Bavikhove vijf weken in Oegandese brousse

Redactie KW

Rode Kruis-vrijwilliger Brecht Desmet offerde afgelopen zomer vijf weken vakantie op om te helpen met de realisatie van drie projecten in Oeganda. Hij vertelt over zijn ervaring op 11 oktober in het lokaal van het Rode Kruis Harelbeke langs de Veldstraat in Harelbeke.

Brecht Desmet (27) is afkomstig uit Stasegem, maar woont nu in Bavikhove. Op zijn achtste ging hij bij het Jeugd Rode Kruis Harelbeke, later werd hij jeugdleider. Momenteel is hij adjunct-verantwoordelijke voor internationale samenwerking binnen de afdeling Harelbeke.

Drie projecten

In 2013 trok hij een eerste keer naar Oeganda om er projecten te bestuderen die RK Vlaanderen daar steunt. “Daar rees het idee om in 2014 zelf iets te doen in Oeganda”, zegt Brecht, die de voorbije zomer vijf weken naar de Rode Kruis-afdeling van Kibaale trok. Hij realiseerde er drie projecten.

“In de scholen leerde ik de kinderen spelletjes en activiteiten, want ze kennen dat daar niet”, vertelt hij. Een tweede project stond in het teken van hygiëne. “We leerden hen onder andere het belang van handen wassen, het gebruik van een muskietennet en afgesloten keukens, douches en latrines. Ik leerde hen ook zelf zeep maken. De hygiëne is daar erg basic. Want mispak je niet, Kibaale ligt midden in de brousse”, lacht Brecht.

Bananenbladeren

Verder leerde Brecht hen ook dingen bouwen. “Ik leerde hen een deur, een droogrek en een douchescherm maken met bananenbladeren. Ik ontwierp een soort van kraansysteem en leerde ze kippenmest met aarde te vermengen om tomaten te kweken. De bedoeling is dat de Rode Kruis-vrijwilligers dit doorgeven aan de gemeenschappen, die het dan op hun beurt ook kunnen realiseren.” (Peter Van Herzeele)

Info: De voordracht van Brecht Desmet heeft plaats op 11 oktober in het lokaal van het Rode Kruis Harelbeke aan de Veldstraat 179. Aanvang om 20 uur, inkom gratis.