Brazilië heeft één Neymar, West-Vlaanderen heeft er zelfs twee

Neymar Baelen (links) en Neymar Commeyne (rechts). © Frank Meurisse/Davy Coghe
Redactie KW

Wie kan zeggen dat hij vrijdagavond Brazilië-België samen met Neymar in de zetel zal volgen? Neymar (6) is de jongste in het gezin van Jens Baelen en Debbie Leman uit Ingelmunster. Ook Jordy Commeyne en Rebecca Slabbinck uit Gistel kijken samen met hun zoontje Neymar (2) uit naar de clash van de Rode Duivels.

Toen papa Jens Baelen uit Ingelmunster zes jaar geleden voor zijn jongste zoon met de naam Neymar kwam aandraven, was de Braziliaan nog niet de wereldvedette en duurste voetballer ooit, die hij nu wel is. “Ik ontdekte hem bij Santos, jammer dat ik geen percentage op zijn transfers krijg.”

Jens Baelen (30) en Debbie Leman (28), respectievelijk afkomstig uit Meulebeke en Lendelede, wonen langs de Bruggestraat in Ingelmunster. Hun woning knappen ze eigenhandig op, maar de grote tuin doet ondertussen al dienst als voetbalveld voor de vier zoontjes. “Van ‘s morgens vroeg is het hier van dat. Ze stormen naar buiten om te shotten”, weet mama Debbie.

Neymar Baelenuit Ingelmunster.
Neymar Baelenuit Ingelmunster.© Frank

Neymar (6) is de jongste in het gezin. “Toen wij onze benjamin die naam gaven, speelde Neymar nog bij Santos FC in Brazilië. Het was toen nog verre van een wereldster. Maar ik had al potentieel in hem gezien”, legt Jens, beroepshalve lasser, uit.

Na de Belgische titel van Lampaert nu in Ingelmunster nog de wereldtitel vieren?

Het was dus duidelijk papa die de naam koos, maar hij moest daarbij het alfabet volgen. De oudste zoon heet Kyani (10), de tweeling van acht Lyano en Mylano… Na k, l en m moest dus een voornaam met een n volgen. “Toen ik Neymar ging aangeven op gemeentehuis vonden ze het wel een speciale naam, maar ook daar wisten ze niet dat hem om een voetballer ging. Dat is pas de jaren erna echt beginnen leven…”

Het gezin Baelen waar Neymar de jongste is van vier zonen. Je herkent v.l.n.r. Neymar, de tweeling Mylano en Lyano en de oudste zoon Kyano naast mama Debbie Leman en papa Jens Baelen.
Het gezin Baelen waar Neymar de jongste is van vier zonen. Je herkent v.l.n.r. Neymar, de tweeling Mylano en Lyano en de oudste zoon Kyano naast mama Debbie Leman en papa Jens Baelen.© Frank

En nu leidt dat soms tot wat toestanden waarbij de mensen opkijken. “Als we op de markt in Ingelmunster staan en ik roep naar Neymar, dan kijken sommigen wel op“, aldus mama Debbie. De broertjes voetballen nu bij Kuurne en ook daar keken ze in het begin wat op. “Maar in de OLV-school in Ingelmunster zijn ze dat al gewoon natuurlijk.”

Hij mag dan Neymar heten, laat er geen misverstand over bestaan wie zijn echt idool is. “Dat is Romelu Lukaku en ook Eden Hazard vind ik leuk“, aldus de timide jongen bij zijn eerste interview. Ten huize Baelen heerst ook wel wat WK-gekte. ” Vrijdag gaan we normaal opnieuw naar het Ingelmunsterse WK-dorp waar er een ongekende toeloop is. Vorige donderdag werd Belgisch kampioen Yves Lampaert er nog gehuldigd. Zou het niet mooi zijn om in Ingelmunster na een Belgische titel ook een wereldtitel te kunnen vieren?”

Ook in Gistel kijkt Neymar naar het WK

Jordy Commeyne en Rebecca Slabbinck uit Gistel kijken vrijdagavond naar de clash van de Rode Duivels tegen Neymar en co, samen met hun zoontje Neymar (2).

Neymar Commeyne uit Gistel.
Neymar Commeyne uit Gistel.© Davy Coghe

Voor vader Jordy en moeder Rebecca is het een speciale week. En dat omdat ze in 2015 hun zoontje naar Neymar hebben genoemd. “Eigenlijk volg ik Neymar al van bij Santos FC”, vertelt vader Jordy Commeyne, een 35-jarige havenarbeider.

“Ik had direct gezien dat Neymar een grote voetballer zou worden. En toen mijn vrouw en ik in 2015 een zoontje kregen, zochten we een unieke naam. Iets bijzonder, dat blijft plakken. En zo kwam ik snel uit bij Neymar. Neen, mijn vrouw moest ik niet overtuigen (lacht). Ze ging direct akkoord. Rebecca koos overigens de tweede naam Matteo en laat dat nu toevallig ook de naam van het zoontje van Lionel Messi zijn. Na de geboorte van onze Neymar kregen we opvallend veel positieve reacties over onze naamkeuze.”

Naast voetbal heeft papa nog een andere passie: Mike Tyson en zelf ook boksen

“Onze Neymar wordt drie in oktober en beseft het natuurlijk allemaal niet zo goed. Schrijf maar op: op 3 september wordt het Neymar zijn eerste schooldag! Als Neymar – de voetballer dan – op tv komt, leggen wij ons zoontje altijd uit dat hij naar die voetballer genoemd is. Ons zoontje noemen we ook soms Neyney en het grappige is dat hij de echte Neymar op tv ook dat koosnaampje geeft.”

Neymar Commeyne is de jongste in een samengesteld gezin met vier kinderen. Je herkent van links naar rechts Neymar, Elias, Ciara en Anaïs Commijne, Rebecca Slabbinck en Jordi Commeyne.
Neymar Commeyne is de jongste in een samengesteld gezin met vier kinderen. Je herkent van links naar rechts Neymar, Elias, Ciara en Anaïs Commijne, Rebecca Slabbinck en Jordi Commeyne.© Davy Coghe

“Ik kijk alvast enorm uit naar de clash tussen België en Brazilië. Ik zou graag hebben dat de Rode Duivels doorstoten. België blijft mijn eerste land, dan volgt Brazilië. En ja, Neymar maakt het speciaal hé. We zullen het thuis in ieder geval gezellig maken met hele gezin.”

En dat is samen met vrouw Rebecca. Ze vormen een nieuw samengesteld gezin. Jordy heeft dochter Ciara uit een eerdere relatie, Rebecca een zoon Elias en dochter Anaïs. Samen met Neymar zullen ze om 20 uur in spanning voor hun tv zitten. Zelf heeft Jordy nog een andere passie: boksen. “Ik train vier keer per week in Kings Cobra in Brugge en mijn eerste kamp zit er aan te komen. Ik ben een enorme fan van Mike Tyson en het was dan ook een droom toen ik hem onlangs in Düsseldorf mocht ontmoeten.”

(WVS/OVG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.