Braziliaanse Bruggelingen supporteren voor eigen land, maar ook een beetje voor België

Adenis Salviano da Silva en Adriana Cara Sanches supporteren vrijdag voor Brazilië, maar ook een klein beetje voor België. © Davy Coghe
Redactie KW

In Brugge wonen 57 mensen met de Braziliaanse nationaliteit, van wie er 13 getrouwd zijn met een Belg. Ook zij zullen vrijdagavond de clash tussen de Goddelijke Kanaries en de Rode Duivels met argusogen volgen. Dat geldt ook voor Adriana Cara Sanches en Adenis Salviano da Silva, die een broodjeszaak runnen in Brugge.

Adriana en Adenis runnen samen de Braziliaans geïnspireerde broodjesbar Brazi’s in de Sint-Jakobsstraat, vlakbij de Eiermarkt. Adriana woont al sinds 1990 in België, maar Adenis kwam pas enkele jaren geleden in ons land en in Brugge terecht.

“Voor wie we zullen supporteren vrijdag? Voor Brazilië! Daar liggen onze roots, hé. Maar als Brazilië er uit ligt, dan mogen de Belgen dit WK winnen”, zegt Adriana. Zij heeft ook nog twee kinderen, die elk op hun manier meeleven. “Mijn zoon supportert vooral voor de Rode Duivels, maar heeft net als mijn dochter ook nog wel wat sympathie voor de Brazilianen. We hebben al gelachen dat ze misschien een dubbele supportersoutfit moet aantrekken: iets rood met toch een stukje Braziliaans geel en groen erin verwerkt. (lacht) Waar we zelf de wedstrijd gaan volgen, weten we nog niet precies. Misschien bij andere Brazilianen in Brugge waar we gevraagd zijn. Maar eigenlijk zouden we liefst van al naar het grote WK-fandorp op het Beursplein gaan. Daar kunnen we verbroederen met de Belgische fans.”

En de prognoses? Adriana gokt op winst voor Brazilië met 3-2-cijfers en Adenis houdt het op 1-0.

Vernedering

“Het wereldkampioenschap van vier jaar geleden, waarbij Brazilië met erg zware 7-0-cijfers verloor van Duitsland, was een echt drama voor ons”, herinnert Adenis zich. “Een complete vernedering.”

Ook Adriana, die toen al jarenlang in Brugge woonde, herinnert het zich nog goed. “Veel vrienden en collega’s vonden het leuk om er mij toen een beetje mee te plagen… En ik moest dat altijd maar slikken. Leuk was toch anders …” (PDV)

Bruggeling die al 23 jaar in Zuid-Amerika woont

“Heel Argentinië supportert nu volop voor Los Diablos Rojos, ook al wonen we vlakbij de grens met Brazilië”

Mario Wilmet.
Mario Wilmet.© AD
Mario Wilmet (56) groeide op in onder meer Brugge, Oostende en Knokke, maar woont nu al 23 jaar in Zuid-Amerika. Hij werkt in het nationaal park Iguazú bekend van de prachtige watervallen en woont in het Argentijnse Puerto Iguazú, op de grens met Brazilië. Als fervente voetbalfan volgt Mario uiteraard ook het WK in Rusland op de voet. “De Argentijnen zijn natuurlijk triestig dat ze uitgeschakeld zijn, maar ze voelden eigenlijk al aan dat ze niet ver zouden komen. Messi is bij Barcelona misschien de beste speler ter wereld, maar bij Argentinië niet. Nu België tegen Brazilië speelt zijn ze hier allemaal supporter van Los Diablos Rojos, ook al wonen we vlak bij de grens met Brazilië. Ze wisten trouwens al voor de wereldbeker dat België een erg sterke ploeg heeft en kennen de spelers heel goed.”

Mario is getrouwd met de Argentijnse Mabel en heeft twee dochters. Eentje woont in Argentinië en eentje in België. “Zelf doe ik trouwens mijn boodschappen in Brazilië, waar het aanbod ruimer is, en koop ik in de belastingvrije zone in Paraguay zaken zoals kleren en elektronica. Daar is het namelijk een stuk goedkoper! Toch zal ik me altijd Belg blijven voelen, ook al keer ik niet meer terug. Ik voel me nu eenmaal thuis in Argentinië. De mensen genieten hier van het leven en het klimaat is natuurlijk ook gunstig. Ik verhuisde destijds hierheen omdat ik een werkaanbieding kreeg die je maar eenmaal in je leven krijgt. Mijn taak is om het nationaal park te beschermen en als gids en vertaler de toeristen bij te staan. Mijn opleiding als paracommando heeft me dan ook geholpen bij mijn job in de jungle. De watervallen zijn trouwens fantastisch, ook al zie ik ze bijna dagelijks. Ze veranderen ieder moment: bij veel of weinig water, andere kleurschakeringen …” (AD)

“Ik blijf langer in België voor mijn Brugs vriendje”

Olivia Larsen.
Olivia Larsen.© GF
Olivia Larsen, een 18-jarige uitwisselingsstudente uit Brazilië, zal vrijdag voor de Goddelijke Kanaries supporteren. “Ik hoop echt dat Brazilië wint”, geeft ze toe. “Maar België heeft ook een sterke ploeg. Als België toch wint, dan hoop ik dat ze wereldkampioen worden. Want ik hou echt van België.”

De Braziliaanse verblijft sinds augustus 2017 bij een gastgezin in Geluwe. Ze zou eigenlijk deze week terugkeren, maar daar stak haar Brugse vriendje Jovi Cauwels een stokje voor… “Ik heb kunnen regelen dat ik mag blijven tot eind augustus”, lacht Olivia. “Uiteraard omwille van mijn vriendje, maar ook omdat ik hier de zomer wil meemaken. Er is hier veel te doen, met al die festivals!” (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.