Brave New World filosofeert over toekomst

We zien v.l.n.r. Fleur Martin (Wilde Westen), vrijwilligers Dominique Meirsman, Berrie Vanneste, Grietje Bruynooghe, Wim Vandecauter (In Heaven), vrijwilliger Véronique Derumeaux, Marc Holvoet en Geert Vanwijnsberghe (In Heaven), Margot Boon, Tom Vangheluwe en Joost Fonteyne (Wilde Westen). © JVGK
Redactie KW

Van 4 tot 14 mei wordt Kortrijk de scène voor Brave New World, waarop componisten laten horen hoe ze omgaan met de toekomst van onze planeet. De organisatie is in handen van Wilde Westen, een verdichting tussen De Kreun en Festival van Vlaanderen Kortrijk.

Brave New World is een project van de nieuwe organisatie Wilde Westen, een genre- en grensoverschrijdende werking die ontstond uit de verdichting tussen Concertclub De Kreun en Festival van Vlaanderen Kortrijk. Wilde Westen brengt geluidskunst, jazz, pop, hedendaags, klassiek en rock en gaat de kruisbestuiving met andere disciplines niet uit de weg. “Festival van Vlaanderen Kortrijk is nog altijd Classic with a Twist“, zegt directeur Joost Fonteyne. “Elke editie zoeken we het evenwicht tussen puur klassiek, uitgesproken hedendaags en gemengde programma’s.”

Vijf elementen

Dit jaar start Festival Kortrijk met een vijfjarige thematische lijn rond de vijf elementen: aarde, lucht, vuur, water en ether. Aarde wordt als eerste vertaald als Brave New World, dat laat horen hoe componisten omgaan met de toekomst van onze planeet en inspiratie vinden in visionaire ideeën. Verder is er De Profundis dat ‘aarde’ als onze eindbestemming centraal zet. Het derde thema is Exodus, dat aandacht schenkt aan de eeuwenoude en hoogst actuele zoektocht van mensen uit de hele wereld op zoek naar een nieuwe Brave New World. “Het openingsconcert Refugees for Refugees zet de toon”, aldus Joost Fonteyne. “Muziekpublique brengt tien virtuoze muzikanten samen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan en Tibet.”

Premières

Het festival brengt zes Belgische premières, onder meer ‘Auf Wiedersehen’, van Musicbanda Franui en Wim Opbrouck. Zij bewerken treurmarsen van Mozart, Schubert, Schumann en Mahler met een vleugje humor. “Als je een treurmars twee keer zo snel speelt, krijg je een polka”, zeggen ze. Tussendoor vertelt Wim Opbrouck uit ‘Roemloze Levens’ van Pierre Michon, een portret van kleine stervelingen.

Molenbeeks kinderkoor

Op het slotconcert brengen de Belgische Dick van der Harst en zijn gasten het nieuwe werk ‘De Geschiedenis van de Wereld in Twee Uur’. Een filosofische mijmering over de evolutie van de wereld ligt aan de basis. Verder staat heel wat niet-westerse muziek op het programma. Julien Libeer brengt het Molenbeek Kids’ Choir naar Kortrijk: een koor met kinderen uit een multiculturele concentratieschool uit Molenbeek. “Aan het festival werken tientallen nationale en internationale artiesten mee. Wat we niet mogen vergeten is dat we ook met tientallen actoren en vrijwilligers werken. Zij staan mee in voor de organisatie, ticketverkoop en begeleiding van de artiesten”, aldus Joost Fonteyne. “Bij deze wens ik hen te bedanken.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier