Brantano-winkel in Torhout gaat deze week niet meer open

Na de chaotische start van de uitverkoop in de Torhoutse Brantano-vestiging vorige zaterdag gaat de winkel deze week in principe niet meer open. © foto JS
Johan Sabbe

Na contacten met het veilinghuis Moyersoen, dat de uitverkoop in de Brantano-winkels organiseert, zegt de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert dat de vestiging van de schoenenketen in zijn stad vóór komende zaterdag niet meer opengaat. De verkoop tegen een korting van 75% verliep vorige zaterdag chaotisch en zal deze week dus geen vervolg kennen.

Zaterdag stonden honderden mensen urenlang aan te schuiven om tegen kleine prijzen schoenen en accessoires in te slaan. Het geheel draaide serieus in de soep en dus liet de boze burgemeester vandaag maandag geen uitverkoop meer toe. “Mocht er tegen komende zaterdag een ernstig systeem op poten gezet worden met voldoende personeel, wachttickets en vlot functionerende kassa’s, dan kan het vanaf zaterdag eventueel wel weer”, aldus Kristof Audenaert.

Sommigen stonden acht uur tevergeefs in de rij

Begin augustus heeft de ondernemingsrechtbank van Mechelen 20 vennootschappen van de modegroep FNG failliet verklaard, onder andere de nv Brantano. Meteen konden de klanten niet meer in de winkels terecht, maar recent werd er besloten om dan toch in de meeste vestigingen een uitverkoop tegen dumpingprijzen te organiseren. Vorige zaterdag startte de actie, maar duidelijk slecht voorbereid.

“Bij kortingsacties zijn er anders minstens zeven verkopers in de Torhoutse vestiging aanwezig”, aldus de burgemeester. “Nu, bij een superkorting van 75%, waren dat er amper vier. Plus: die mensen waren niet of nauwelijks gebrieft en dus niet tegen zo’n volkstoeloop opgewassen. Zaterdag heeft de politie vanaf 13.30 uur niemand meer laten aanschuiven. Velen die dan al lang in de rij stonden, zijn tegen het sluitingsuur niet meer in de winkel binnengeraakt. Die mensen zijn terecht woedend. Ze vroegen om een bonnetje om bij de eventuele heropstart van de uitverkoop als eersten in de rij te mogen staan, maar hebben dat niet gekregen. Sommigen hebben daar tot acht uur vruchteloos gestaan. Schandalig.”

Coronaregels aantal keer met voeten getreden

“Het is een absolute voorwaarde dat er een degelijk, haalbaar en coronaproof systeem wordt uitgedokterd om eventueel vanaf komende zaterdag de uitverkoop weer op gang te brengen”, besluit Kristof Audenaert. “Zo’n organisatie vergt tijd, aldus het veilinghuis, dus kan de heropening van de Torhoutse winkel tot en met vrijdag in principe niet meer. Volgt er ook daarna geen goed plan, dan wil ik de vestiging gesloten houden. Ik vrees dat de coronaregels vorige zaterdag een aantal keer met voeten zijn getreden en wil zoiets kost wat het kost vermijden. Het zou te gek zijn dat er op die manier extra Covid-19-besmettingen ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier