Brandweerpakken Fluvia bij brandweer in de Filipijnen

Redactie KW

De brandweer is 1 grote familie, zelfs over de landsgrenzen heen. Dankzij de inzet van korporaal Olivier Calle is een stukje Fluvia terug te vinden in de Filipijnen.

“Geloof het of niet, maar sommige van de brandweerploegen in de Filipijnen trekken erop uit in hun slippers en korte broek!” zegt korporaal Olivier Calle. De korporaal maakt deel uit van de post Lauwe en kent de werking van zijn Filipijnse collega’s als geen ander. “Mijn echtgenote is afkomstig van het Filipijnse eiland Marinduque. Het is dan ook een beetje de gewoonte dat we de collega’s van de lokale brigade Mogpog Firestation groeten als we op bezoek gaan bij onze familie. Uiteindelijk zijn we allemaal brandweermannen, begrijpen we elkaar en leren we heel wat van elkaar.”

Nieuwe interventiepakken en ambulancekledij

Toen een deel oude uniformen van zone Fluvia dit jaar plaats moest maken voor nieuw materiaal, aarzelde Olivier dan ook geen seconde. “Ik wist dat Mogpog Firestation het moet rooien met erg beperkte overheidsmiddelen“, vertelt hij. “Onze zone had net 10 volledige interventiepakken vervangen en ook ambulancekledij werd vernieuwd.

“Er waren zelfs enkele uniformen van de Intercommunale Kustreddingsdienst die geen dienst meer konden doen. Ik stelde meteen de vraag of we hiermee onze collega’s aan de andere kant van de wereld geen plezier konden doen. De zone stemde in. Al het materiaal werd verzameld en kon vertrekken richting Marinduque.”

Begeleiding van SWAT-team

De korporaal informeerde de lokale ambassade en die droegen de actie een warm hart toe. “Ze waren erg enthousiast toen ze het nieuws over de uniformen vernamen. De consul wilde persoonlijk aanwezig zijn, waardoor we constant bescherming kregen van een SWAT-team van de politie. Dat waren indrukwekkende momenten, maar uiteindelijk bezorgde het respect van de brandweermensen daar ter plaatse me een krop in de keel.”

“Het zou zomaar eens kunnen dat een Filipijnse brandweerman een brand gaat bestrijden met een jas van Fluvia of Wevelgem”, sluit de korporaal lachend af. “Ons materiaal heeft recht op een tweede leven én we helpen onze collega’s in het buitenland om hun job veiliger te maken. Weten dat we op elkaar kunnen rekenen, zelfs op duizenden kilometers afstand, dat is een onbetaalbare wetenschap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier