Brandweermannen uit Meulebeke fietsen 905 km naar Dublin voor het goede doel

De drie brandweermannen die binnenkort zes dagen op de fiets doorbrengen. We herkennen v.l.n.r. Jens Bruyneel, Kevin Desimpelaere en Danny Bruyneel. © Luc
Redactie KW

Wat begon als een initiatief om de conditie weer op te krikken, mondde uit in een actie voor De Warmste Week van Studio Brussel. Danny Bruyneel, Jens Bruyneel en Kevin Desimpelaere, drie brandweermannen uit Meulebeke, fietsen op zaterdag 27 april naar Dublin.

Danny Bruyneel (56) woont met zijn echtgenote in Meulebeke. Hij maakt al 35 jaar deel uit van het brandweerkorps van Meulebeke en gaat graag op reis naar Dublin. Hij stelde zijn collega’s voor om eens samen naar daar af te reizen.

“Dublin is een fantastische stad met een leuke sfeer en goeie muziek”, steekt Danny van wal. “Ik ken daar al heel wat leuke pubs. Het leek mij dan ook tof om samen met mijn collega’s eens de zee over te steken naar Ierland. We koppelden er nu ook een uitdaging aan, aangezien we op zoek waren naar een manier om onze conditie op peil te houden. Ik kon mijn zoon Jens en aspirant Kevin Desimpelaere warm maken om samen met mij de uitdaging aan te gaan.”

905 kilometer

Zaterdag 27 april om 6 uur vertrekt het team met de fiets naar Calais om daar met de oversteekboot de overtocht te maken naar Folkestone. Van daaruit gaat het op de fiets naar Dublin, waar ze op donderdag 2 mei zouden moeten aankomen. Hun collega’s nemen ondertussen het vliegtuig naar de Ierse hoofdstad. Op 5 mei keert de groep terug naar huis.

Al dat trainen loont want ik ben ondertussen al zes kilo afgevallen – Danny Bruyneel

Over een periode van zes dagen zal het drietal een afstand van 905 kilometer afleggen, met in hun kielzog een volgwagen voor bevoorrading en morele steun door de vriendinnen van Jens en Kevin. Jens (29) is al acht jaar lid van het korps van Meulebeke. Hij woont samen met zijn vriendin in Meulebeke. Ook Kevin, die nu nog aspirant brandweerman is, woont met zijn vriendin in Meulebeke.

Wind op kop?

Het trio is volop bezig met trainen. De langste rit in het traject bedraagt ongeveer 199 kilometer, dus moet het team zich goed voorbereiden. “We zijn geen ervaren fietsers. Ik was vroeger wel lid van een wielertoeristenclub, maar dat is ondertussen al lang geleden. We proberen nu op training zo’n 100 kilometer af te leggen. Al dat trainen loont want ik ben ondertussen al zes kilo afgevallen”, lacht Danny.

Het traject dat de drie fietsers zullen afleggen tussen Meulebeke en Dublin.
Het traject dat de drie fietsers zullen afleggen tussen Meulebeke en Dublin.© Luc

Verder bereidt het team zich voor op kopwind. “We oefenen ook volop op het in team fietsen, want we vrezen dat we wind op kop zullen hebben. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we wind in de rug zullen hebben, maar daar willen we nog niet te veel op hopen. We moeten voorbereid zijn. Het gevaar is dat we ons kapot rijden en de volgende dag niet verder kunnen fietsen, we zullen dus onze krachten moeten doseren.”

Win-winsituatie

Ze hebben wel wat materiaal nodig, zoals fietstruitjes. “Als zelfstandige deed ik daarvoor een beroep op mijn leveranciers. In ruil voor wat sponsorgeld krijgen zij namelijk gratis reclame op de truitjes en volgwagen.” Omdat Danny merkte dat daar veel respons op kwam, besloot hij om ook de bedrijven uit Meulebeke aan te spreken. “Al dat sponsorgeld willen we nu doneren aan een goed doel. We kozen bewust voor een vzw in onze gemeente en al snel kwam Dynamica uit de bus.” Vrijwilligers van deze vereniging zetten zich in om mensen met een beperking een toffe dag te bezorgen door evenementen en aangepaste uitstappen te organiseren.

“Deze actie laten we het hele jaar doorlopen. Ons doel is om in de week voor Kerstmis naar Studio Brussel te kunnen gaan met een ferme cheque. Onze actie is een succes omdat het een win-winsituatie is. Wij zamelen geld in en de schenkers staan met reclame op onze camionette, die we het hele jaar door op zoveel mogelijk evenementen zullen zetten”, geeft Danny tot slot nog mee.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier