En dat optreden was inderdaad behoorlijk spectaculair. Want begin oktober kreeg de Brugse brandweer een oproep binnen voor een zware brand in de gebouwen van de schuttersgilde in de Stijn Streuvelstraat. De pompiers snelden er naar toe en merkten meteen dat het menens was. De vlammen sloegen op dat moment al uit het dak.

Filip Bil was er die avond ook bij. Hij is beroepsbrandweerman, maar ook stadsgids in Brugge. Zo was hij op de hoogte van de historische waarde van de schilderijen die in de eedzaal - waar de brand boven was uitgebroken - hingen. Filip aarzelde niet en ging het gebouw samen met een collega binnen. Tussen de brandende brokstukken haalde hij de schilderijen naar buiten. En ook de dure kruisbogen konden de pompiers uit het gebouw redden.

Een kleine meevaller bij alle miserie voor de schuttersgilde. Om die erkentelijkheid kracht bij te zetten werd Filip gisteren uitgenodigd in Antwerpen bij de Nobele Orde van de Papegay. Die delen jaarlijks eretekens uit aan de leden van verschillende schuttersgilden. Maar dit jaar was er dus ook eentje voor het Brugse brandweerkorps en voor Filip in het bijzonder weggelegd. Het korps kreeg een "plakkaat" en bij Filip werd er een ereteken opgespeld.

"Ik deed op zich gewoon mijn werk. Maar het is natuurlijk heel fijn dat die mensen dankbaar zijn en dat ook op deze manier tonen", zegt Filip. "Toen ze hoorden wat er die avond precies gebeurd is zochten ze contact met me op. En ik werd uitgenodigd om zo'n ereteken te ontvangen. Het werd een heel interessante middag. Maar ik ben vooral blij dat die schilderijen en kruisbogen gered werden. Want als stadsgids ging me dat ook pijn gedaan hebben om die in rook te zien opgaan."

Naast Filip en de Brugse brandweer kreeg ook de hoofdman van de Sint-Denijsgilde uit Assebroek een ereteken. Hij kreeg dat omdat zijn gilde de getroffen buren tijdelijk onderdak biedt zodat zij hun schietoefeningen wel nog kunnen houden.

(TL)

En dat optreden was inderdaad behoorlijk spectaculair. Want begin oktober kreeg de Brugse brandweer een oproep binnen voor een zware brand in de gebouwen van de schuttersgilde in de Stijn Streuvelstraat. De pompiers snelden er naar toe en merkten meteen dat het menens was. De vlammen sloegen op dat moment al uit het dak.Filip Bil was er die avond ook bij. Hij is beroepsbrandweerman, maar ook stadsgids in Brugge. Zo was hij op de hoogte van de historische waarde van de schilderijen die in de eedzaal - waar de brand boven was uitgebroken - hingen. Filip aarzelde niet en ging het gebouw samen met een collega binnen. Tussen de brandende brokstukken haalde hij de schilderijen naar buiten. En ook de dure kruisbogen konden de pompiers uit het gebouw redden.Een kleine meevaller bij alle miserie voor de schuttersgilde. Om die erkentelijkheid kracht bij te zetten werd Filip gisteren uitgenodigd in Antwerpen bij de Nobele Orde van de Papegay. Die delen jaarlijks eretekens uit aan de leden van verschillende schuttersgilden. Maar dit jaar was er dus ook eentje voor het Brugse brandweerkorps en voor Filip in het bijzonder weggelegd. Het korps kreeg een "plakkaat" en bij Filip werd er een ereteken opgespeld."Ik deed op zich gewoon mijn werk. Maar het is natuurlijk heel fijn dat die mensen dankbaar zijn en dat ook op deze manier tonen", zegt Filip. "Toen ze hoorden wat er die avond precies gebeurd is zochten ze contact met me op. En ik werd uitgenodigd om zo'n ereteken te ontvangen. Het werd een heel interessante middag. Maar ik ben vooral blij dat die schilderijen en kruisbogen gered werden. Want als stadsgids ging me dat ook pijn gedaan hebben om die in rook te zien opgaan."Naast Filip en de Brugse brandweer kreeg ook de hoofdman van de Sint-Denijsgilde uit Assebroek een ereteken. Hij kreeg dat omdat zijn gilde de getroffen buren tijdelijk onderdak biedt zodat zij hun schietoefeningen wel nog kunnen houden.(TL)