Brandweerlieden uit de vier West-Vlaamse zones houden wintercongres in Veurne

264 brandweerlieden moesten voorbij de inschrijving, Luc Brouckxou, (kapitein postoverste De Panne), burgemeester Peter Roose, Robert Van Praet (zone commandant Westhoek), Sara Miny, Fanny Decock (presentatie-moderator), Hans Clarisse (voorzitter brandweer West-Vlaanderen) en Dany Vanoosthuze. © JT
Redactie KW

Zaterdag, 2 maart, woonden 264 brandweermannen- en vrouwen een brandweercongres bij in de evenementenhal ‘Furnevent’ in Veurne.

Brandweerlui uit de vier West-Vlaamse zones, Fluvia, Westhoek, OPZ zone Midwest en zone 1 West-Vlaanderen, luisterden naar enkele spreekbeurten en woonden demonstraties bij over het redden van dieren en het vangen van reptielen. Ook tal van nieuw reddingsmateriaal werd in de kazerne tentoongesteld.

Hans Clarisse, voorzitter brandweer West-Vlaanderen, opende het congres en heette de 264 brandweerlui welkom. Filip Corselis van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), die de federatie van brandweerlieden, beroeps en vrijwilligers in Vlaanderen vertegenwoordigt, gaf uitleg over de federatie. Het organiseren van congressen, het uitgeven van vakliteratuur voor brandweerlieden, het organiseren van studiemomenten, en de recente creatie van een nieuw ontworpen T-shirt, kwamen aan bod.

Het dierenreddingsteam van de post Veurne en Diksmuide-Leke geven een demonstratie hoe een paard uit een sloot wordt gelicht.
Het dierenreddingsteam van de post Veurne en Diksmuide-Leke geven een demonstratie hoe een paard uit een sloot wordt gelicht.© JT

De BVV overkoepelt de vijf Vlaamse provincies die ingedeeld zijn in vier zones. Burgemeester Peter Roose sprak over het item ‘veiligheid’ dat in ieder beleidsprogramma opgenomen wordt. Ook benadrukte hij de noodzaak van goede communicatie en het belang van investeringen in goed rollend materieel om snel ter plaatse te kunnen komen.

Ook aan de toenemende interventies met gevaarlijke stoffen moet voldoende aandacht worden besteed door gespecialiseerde cursussen en bijscholingen, aldus Veurns burgemeester Peter Roose. Dries Cauwelier, preventieadviseur Midwest PPS, had het over de samenwerkingsovereenkomst met brandweer West-Vlaanderen en de vier zones rond studiemomenten van het middenkader en het hoger kader. Levy Meyer gaf een voordracht over veiligheid en fysieke paraatheid van de brandweerlui. Een filmpje over de verschillende tests om de fysiek en de conditie te evalueren sloot de voordracht af. Dokter Valerie Zwartjes (arbeidsgeneesheer) besprak daarna eveneens de fysieke paraatheid en behandelde de parameters die de gezondheid beinvloeden.

Andrew Oreel, Jos Delbarre en een collega van het dierenreddingsteam van de post Veurne demonstreren hoe een python moet worden aangepakt.
Andrew Oreel, Jos Delbarre en een collega van het dierenreddingsteam van de post Veurne demonstreren hoe een python moet worden aangepakt.© JT

De aanwezigen konden op de parking van de kazerne een demonstratie bijwonen door post Veurne en Diksmuide van de reddingstechnieken en het materiaal dat nodig is om een paard of ander groot dier uit een sloot te redden. Postoverste Filip Vandenberghe (Diksmuide-Leke) lichtte de demonstratie toe. Andrew Oreel (post Veurne) en een collega demonstreerden de techniek om reptielen te vangen. Redding bij tramincidenten werd toegelicht door Franky Heyman van De Lijn. De vakmanschapsdagen door kapitein Peter Vangierdegom (Midwest) en ‘Future Academy’ door majoor Bert Brugghemans sloten de voormiddag en het congres af.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier