Brandweer zorgt voor spanning tussen Mesen en Heuvelland

foto TOGH
Redactie KW

De fusie van de brandweerkorpsen van Mesen, Kemmel en Nieuwkerke staat op de helling. Burgemeester Sandy Evrard beweert dat hij de belofte kreeg van Heuvelland dat de nieuwe gezamenlijke kazerne gebouwd zou worden in Wulvergem-dorp, maar Heuvellands schepen Wieland De Meyer ontkent dat. “In dat geval is er geen akkoord meer”, aldus Sandy Evrard.

In oktober 2017 werd er een moeilijke knoop doorgehakt wat betreft de toekomst van de brandweerkorpsen van Heuvelland en Mesen. Het brandweerkorps van Westouter moest enerzijds niet fusioneren met Poperinge en Reningelst, terwijl de korpsen van Nieuwkerke, Kemmel en Mesen wel samen gaan en een nieuw onderkomen zouden vinden in de Hooghofstraat. Ondertussen is de zoektocht naar een locatie voor de nieuwe kazerne volop aan de gang, maar er zit een serieuze haar in de boter tussen het gemeentebestuur van Heuvelland en het stadsbestuur van Mesen, met burgemeester Sandy Evrard voorop.

Acht locaties

Aanvankelijk werden er acht locaties onderzocht voor de nieuwe kazerne, gaande van het kruispunt van de Kemmelstraat met de Kruisabelestraat tot het begin van de dorpskom van Wulvergem langs de Hooghofstraat. Maar voor burgemeester Sandy Evrard van Mesen waren de locaties ter hoogte van de Kemmelseweg geen optie wegens te ver weg van Mesen. “Mijn voornaamste bekommernis is dat de inwoners van Mesen snel en adequaat geholpen kunnen worden door de brandweer”, zegt Sandy Evrard. “Wij zijn dan ook voorstander van de locaties het dichtst bij Wulvergem-dorp. Ik word daarbij gesteund door de brandweerzone en de provincie West-Vlaanderen. Het is echter aan Heuvelland om de knoop door te hakken. Maar voorlopig blijft het verdacht stil daar. Ik hoop alvast niet dat ze in Heuvelland toch nog de locaties ter hoogte van het kruispunt van de Hooghofstraat en de Kemmelstraat overwegen.”

Volgens schepen Wieland De Meyer van Heuvelland is er echter nog niets beslist over de locatie. “De precieze locatie is absoluut nog niet bepaald”, aldus de eerste schepen van Heuvelland. “Het gaat nu nog tussen een aantal locaties op de Hooghofstraat, op een stuk van zowat 1,2 kilometer tussen het laatste huis van de dorpskom in Wulvergem en net voorbij het kruispunt van de Hooghofstraat en de Lindestraat. Momenteel wordt een startnota voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt. Daarin zullen de voor- en nadelen van de locaties langs deze zone afgewogen worden. Alles blijft dus zoals op 7 oktober 2017 gelanceerd werd.”

Vergadering

Daarmee is Sandy Evrard van Mesen het echter niet helemaal eens. “In juli 2018 was er al een vergadering met alle partijen”, aldus Evrard. “Daar hebben brandweercommandant van de hulpverleningszone Robert Van Praet en de provincie West-Vlaanderen duidelijk hun voorkeur uitgesproken voor de locaties het dichtst bij Wulvergem-dorp. Er was een consensus dat locatie 5 de meest geschikte locatie is, tussen de dorpskom van Wulvergem en de Britse militaire begraafplaats. Ik wil geen paniek zaaien, maar als er toch nog wordt gekozen voor verdere locaties van Mesen, dan zal het zonder Mesen zijn en moet de hele fusie heronderhandeld worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier