Brandweer zet gemeenteraad Heuvelland op stelten

Redactie KW

Een goeie 100 mensen gaven gehoor aan de oproep van de brandweer Westouter om te protesteren tegen de geplande fusie van de brandweerpost met Poperinge.

Op de gemeenteraad maandagavond zei burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) dat er nog niets goedgekeurd is.

Tijdens een infovergadering op woensdag 13 juli vertelde brandweerzonecommandant Robert Van Praet dat in de toekomst de brandweerkorpsen van Poperinge, Reningelst en Westouter samen zullen gaan, net als de korpsen Kemmel, Nieuwkerke en Mesen. Er zouden ook twee nieuwe kazernes komen: één in Poperinge bij de industriezone en één in Wulvergem. De mededeling schoot in het verkeerde keelgat bij de aanwezige vertegenwoordigers van de brandweer Westouter, die prompt de infovergadering verlieten.

Ruim twee maanden later blijkt dat brandje nog steeds niet geblust te zijn. De brandweer van Westouter-Loker-De Klijte verspreidde de afgelopen dagen 1.200 flyers in de betrokken dorpen met de oproep om massaal af te zakken naar de gemeenteraad van maandagavond en te protesteren tegen de toekomstplannen. Heel wat inwoners gaven gehoor aan de oproep. Ook de KSA van Westouter en de brandweerkorpsen van Kemmel en Nieuwkerke daagden op om hun collega’s uit Westouter een hart onder de riem te steken.

Op sommige plaatsen, zoals de Rodeberg en Zwarteberg, zal de wachttijd 20 minuten zijn

“Het gemeentebestuur haastte zich om te zeggen dat dit niet hun beslissing was, maar wel van de brandweerzone. Dat is pertinent niet waar”, zegt postoverste Nico Debruyne van Westouter. “Het betreft wel degelijk een politieke beslissing die werd genomen door de burgemeesters van Heuvelland, Poperinge en Mesen. Deze beslissing is wel degelijk een regelrechte aanfluiting van de veiligheid van de mensen. Op sommige plaatsen, zoals de Rodeberg en Zwarteberg, zal de wachttijd 20 minuten zijn. Moeten er echt eerst onschuldige slachtoffers vallen voor men deze flagrante fout zal inzien? Bovendien was er op geen enkel moment ook maar enige vorm van communicatie en inspraak.”

Op de gemeenteraad zelf wachtten de brandweerlui geduldig tot het voorlaatste punt betreffende de brandweerhervorming om van zich te laten horen. Burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) deelde echter mee dat er nog geen definitieve beslissing werd genomen. “Doordat Poperinge zijn kazerne aan de zuidkant van de stad plaatst, worden Reningelst en Westouter sowieso gedekt door de post van Poperinge”, aldus de burgemeester. “De posten van Mesen, Kemmel en Nieuwkerke dienen ook op te gaan in grotere kazernes. Er komt in Heuvelland dus één grote kazerne. Tijdens de presentatie aan de brandweerlieden werd meegegeven dat voor die locatie richting Wulvergem gedacht wordt, maar dat die locatie zeker nog niet vast staat. De laatste dagen en weken heeft het bestuur nog heel wat onderzoek hiernaar verricht. Doordat een aantal zaken nog niet vast staan, is de locatie van Wulvergem nog geen zekerheid.

Brandweer zet gemeenteraad Heuvelland op stelten

Naar aanleiding van de gesprekken met de brandweer en de verschillende postoversten hebben we nog extra simulaties aangevraagd bij de zone. Uit die nieuwe simulaties blijkt dat nog vrij grote onzekerheden en onduidelijkheden zijn over de goede dekking van het volledige grondgebied van Heuvelland.”

“Verder kwam de jongste dagen duidelijk naar boven dat nog besprekingen moeten gevoerd worden op interzonaal, gewestgrens-en landsgrensoverschrijdend niveau”, vervolgde Marc Lewyllie. “De nieuwe simulaties geven aan dat dit van groot belang is voor de dekking van verschillende delen van Heuvelland. Zolang hier nog geen zekerheid over is, kan ook nog niet vast beslist worden waar de nieuwe kazerne in Heuvelland zal komen. Maar zoals gezegd zal het bestuur hierin altijd de veiligheid van de inwoners, en het belang van onze brandweermannen behartigen. Op de zoneraad van 7 september 2016 heb ik als burgemeester hierdoor de definitieve beslissing over de fusie laten uitstellen. Eerst moet duidelijkheid zijn over de locatie van de nieuwe kazerne, vooraleer definitieve beslissingen genomen worden. De locatie van deze nieuwe kazerne zal in de komende weken grondig overlegd worden met de verschillende postoversten en verantwoordelijken van de brandweerzone om tot een goede en gedragen beslissing te komen die ten goede komt van de veiligheid van alle inwoners van onze gemeente.”

Na de gemeenteraad loeiden de sirenes en brachten de brandweermannen voetzoekers tot ontploffing. Korpsoverste Nico Debruyne bleef door het antwoord van de burgemeester op zijn honger zitten. “De burgemeester bleef te vaag met zijn antwoord”, aldus Nico Debruyne. “Wij willen dat alle korpsen van Heuvelland bijeen blijven, maar die concrete belofte heeft de burgemeester dus niet gedaan. Zolang het gemeentebestuur dat engagement niet aangaat, blijven wij alles nauwlettend in de gaten houden. Al zijn we ook blij dat alles herbekeken wordt en dat er nog geen definitieve beslissing genomen werd.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier