Brandweer Westhoek zoekt 100 extra vrijwilligers

Brandweer Westhoek organiseert onder meer 22 infosessies om mensen warm te maken om vrijwilliger te worden. (Foto TOGH)©Kristien Mertens
Brandweer Westhoek organiseert onder meer 22 infosessies om mensen warm te maken om vrijwilliger te worden. (Foto TOGH)©Kristien Mertens
Tom Gheeraert

De komende vijf jaar gaat Brandweer Westhoek op zoek naar 100 extra brandweervrijwilligers. Speciaal voor de aanwervingscampagne werd een nieuwe website ontwikkeld waarop kandidaat-brandweervrijwilligers alle info kunnen terugvinden. Brandweer Westhoek organiseert ook 22 infosessies op 6, 13 en 20 april in de lokale brandweerposten.

Gemiddeld ziet Brandweer Westhoek jaarlijks zo’n 55 personen vertrekken wegens verschillende redenen: bereiken van pensioenleeftijd, medische redenen, familiale redenen… Daartegenover staat een gemiddelde jaarlijkse instroom van 38 brandweervrijwilligers. “Het verschil tussen de instroom en de uitstroom is te groot, waardoor bepaalde brandweerposten binnen afzienbare tijd mogelijks in de problemen komen”, zegt woordvoerder Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “Brandweer Westhoek heeft dan ook de ambitie om een tandje bij te steken in het aantrekken van nieuwe kandidaten en lanceert daarom een grootschalige aanwervingscampagne. Kandidaat-brandweervrijwilligers vinden is een grote uitdaging geworden. Mensen hebben het doorgaans al zeer druk en hebben een extra duwtje nodig om de stap te zetten.”

“Om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen, is het belangrijk dat we een zeer goede basis hebben. Brandweervrijwilligers spelen dan ook een cruciale rol in de hulpverlening”, zegt ook zonecommandant Kristof Dorné. “Met deze campagne willen we maar liefst 100 extra brandweervrijwilligers aantrekken.”

Nieuwe website

In samenwerking met Insilencio, een in aanwervingscampagnes gespecialiseerd communicatiebureau, werd het volledige rekruteringstraject onder de loep genomen. Speciaal voor de aanwervingscampagne werd een nieuwe website ontwikkeld waarop kandidaat-brandweervrijwilligers alle info kunnen terugvinden. “De website werd opgefrist met leuke foto’s en kreeg een uitnodigende lay-out”, zegt Kristof Louagie. “Vrijwilliger.brandweerwesthoek.be geeft op een aangename, frisse wijze een inkijk op de brandweer en het vrijwilliger worden. Mensen overtuigen om brandweervrijwilliger te worden, doe je het best door brandweervrijwilligers zelf aan het woord te laten. Op de website staan dan ook enkele getuigenissen van brandweermannen en -vrouwen.”

Infosessies

Centraal in de aanwervingscampagne staat het informeren van kandidaat-brandweervrijwilligers. Brandweer Westhoek zet dan ook in op zoveel mogelijk informatiedeling en organiseert 22 infosessies op 6, 13 en 20 april in de verschillende lokale brandweerposten. De infosessies starten telkens om 19.30 uur. Op 6 april zijn er infosessies in Geluwe, Kortemark, Lo-Reninge, Nieuwkerke, Nieuwpoort, Poperinge, Zonnebeke en Roesbrugge. Op 13 april zijn De Panne, Diksmuide, Ieper, Koksijde, Mesen, Oostduinkerke en Westouter aan de beurt. Ten slotte zijn er op 20 april infosessies in Houthulst, Kemmel, Koekelare, Langemark-Poelkapelle, Leke, Veurne en Wervik. Geïnteresseerden kunnen zich registreren voor deze infosessies op vrijwilliger.brandweerwesthoek.be.

Naast de infosessies worden op twee locaties oefendagen georganiseerd om kandidaten de kans te bieden kennis te maken met de testen voor het behalen van het Federaal Geschiktheidsattest. Begeleiders en ervaringsdeskundigen staan klaar om te helpen met handige tips en tricks. De FGA-oefendagen vinden plaats op zaterdag 22 mei van 9 uur tot 12.15 uur in brandweerpost Ieper en Veurne. Inschrijven kan eveneens op vrijwilliger.brandweerwesthoek.be.

Verantwoordelijke aanwerving

Om de lokale verankering te optimaliseren en de drempel voor potentiële kandidaten te verlagen, werd per brandweerpost een verantwoordelijke aanwerving aangesteld. Deze persoon zal instaan voor het uitrollen van de lokale initiatieven en het begeleiden van alle kandidaten tijdens hun aanwervingstraject. Als ambassadeur voor Brandweer Westhoek wordt de verantwoordelijke aanwerving het lokale informatiepunt waar kandidaat-brandweervrijwilligers terecht kunnen met al hun vragen. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.