Brandweer Westhoek springt bij in Tienen

De Brandweer Westhoek stuurt manschappen en hulp naar het door wateroverlast getroffen Tienen. © MVO
Redactie KW

De brandweer Westhoek zal bijspringen om de wateroverlast aan te pakken die het oosten van ons land teistert. Het federaal crisiscentrum vroeg hen om te helpen in Tienen in Vlaams-Brabant. “Een reserve-autopomp en tien manschappen zijn vrijdagochtend vertrokken”, zegt woordvoerder Kristof Louagie.

De overstromingen en waterellende die ons land momenteel kent, zijn ongezien. Omdat er zoveel nood is aan helpende handen en de hulpdiensten ter plaatse alle extra hulp kunnen gebruiken, coördineert het federaal crisiscentrum de hulpverlening en vraagt brandweerposten in heel het land om bij te springen.

Materiaal van verschillende korpsen

Ook brandweer Westhoek kreeg vrijdagochtend die vraag. De zone was zich donderdag al aan het voorbereiden om wellicht in Wallonië en Luik te helpen. “Maar het crisiscentrum vroeg ons om te helpen met de wateroverlast in Tienen in Vlaams-Brabant”, zegt woordvoerder Kristof Louagie.

“Nog geen uur na hun vraag is er al een ploeg vertrokken vanuit ons zonaal magazijn in Veurne. Zij vertrokken met een reserve-autopomp die in de kazerne van Ieper stond maar donderdag al naar Veurne werd gebracht.”

“We vroegen alle posten in de zone om materiaal dat momenteel even gemist kan worden in het eigen korps, over te brengen. Het gaat naast de autopomp om brandweerslangen, 10 dompelpompen, twee stroomgroepen en ander klein bijhorend materiaal.”

Grote bereidwilligheid bij manschappen

De zone stuurt niet enkel materiaal maar ook manschappen ter plaatse. “We polsten ook welke collega’s bereid waren om mee te gaan naar Tienen. De respons was overweldigend. In een mum van tijd konden we ploegen samenstellen om daar indien nodig al tot dinsdag te blijven. Heel wat brandweermannen zijn bereid om te helpen. We willen niet stilzitten. Dat is echt hartverwarmend.”

“Momenteel is een ploeg van 7 manschappen met de autopomp en een kleiner voertuig naar ginds vertrokken. Ter plaatse zal gewerkt worden in shifts van 8 uren. Die ploeg kan dan telkens afgewisseld worden met een nieuwe ploeg uit onze zone die dan met busjes naar daar zal rijden. We zijn blij dat we onze hulp kunnen aanbieden.” (JH)