Brandweer van Harelbeke mag 160 kaarsjes uitblazen: “Geschiedenis wordt leidraad”

Geert Ollevier, Joost Devos, Bavo Victoor, Jan Lefebvre, Dirk Devos. (foto LOO) © foto LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september viert Brandweer Harelbeke haar 160-jarige bestaan onder de noemer ‘160 jaar nostalgie’. Ze doen dit met wandel- en fietstochten, een preventiebeurs, een opendeurdag en de evocatie ‘160 jaar Brandweer Harelbeke’ met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen onder leiding van Yves Segers.

Volgens verscheidene bronnen beschikte Harelbeke al in 1861 over een brandweerpomp die door burgers werd bediend. In 1865 wordt voor de eerste keer gewag gemaakt van een georganiseerd korps en ‘de noodzakelijke aankoop van toebehoren voor de brandpomp die een ontegensprekelijke noodzaak is’.

Er werd aangedrongen een gestructureerd brandweerkorps samen te stellen. De zitting van de gemeenteraad van 15 december 1865 was volledig gewijd aan de oprichting van het nieuwe korps.

Muzikale evocatie

Brandweerkorps Harelbeke is een feit op 21 januari 1866. Op 21 september 1968 werd een volledig nieuwe kazerne in gebruik genomen en in 1977 werd die uitgebreid. Op 1 januari 1997 gingen de bijposten Hulste en Bavikhove officieel op in de hoofdpost. Dit is in een notendop de rijke historiek van het altijd parate korps.

Veel meer daarover wordt verteld in de evocatie die de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen brengt op de openingsavond van het feestweekend. “We hebben veel van hun strafste verhalen van onder het stof gehaald om deze verjaardag te stofferen. De geschiedenis van het korps wordt de leidraad van het feest waarmee we willen verrassen en uitpakken”, zegt regisseur Bavo Victoor. Kaarten kosten 20 euro.

Pop-up

Zaterdag en zondag worden ingevuld met een academische zitting, barbecue en muziek van bigband BbKey, Mathias Vergels, dj Andreas Drezz De Sutter, een klaroen- en drumkorps en de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Harelbeke. Er is ook een opendeurdag op zondag.

“We vertellen de rijke historiek van ons altijd parate korps”

“Het is een soort informatiebeurs met allerlei infostandjes. We tonen ons materiaal en leggen onze werking uit. Er komen collega’s uit onder meer de Westhoek en Gent. In de namiddag brengt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een bezoek”, vertelt Joost Devos.

Tijdens het feestweekend kan ook de BPA Pop-up bezocht worden in JC Tsas. “Daar tonen brandpreventieadviseurs de risico’s en het gevaar bij brand en leggen uit wat je kan doen rond brandveiligheid in een woning en hoe je je zelfredzaamheid kan verhogen”, duidt Geert Ollevier. De pop-up is zondag doorlopend open van 10 tot 17 uur.

Patrimonium

Naar aanleiding van de feestelijkheden werd een fiets- en wandeltocht uitgestippeld. “Wij gaan op zoek naar de oude brandweerkazernes van Harelbeke en hun rijke vermogen aan patrimonium”, vertelt Jan Lefebvre, die de routes samenstelde.

“We gaan niet het gedetailleerde verhaal vertellen van de brandweer: we spitsen eerder de aandacht op het ontstaan van de brandweer, met ook aandacht voor de gebouwen in Stasegem, Bavikhove en Hulste: beter bekend als de kazernes. Met weetjes en anekdotes vertellen we de geschiedenis van dat patrimonium. Op de verschillende locaties wordt met foto’s uit het verleden een in een fotomoment gevatte vergelijking gemaakt met de huidige situatie, wat dikwijls een ‘wowmoment’ teweeg zal brengen. Daar ben ik van overtuigd.”

Na de fiets- en wandeltocht wordt in de kazerne nog een drankje aangeboden en het verhaal verteld van de patroonheilige Sint-Barbara en haar Duitse collega Florian.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten