Brandweer Staden zwaait Jan Lievens uit

Jan Lievens werd samen met zijn gezin in de bloemen gezet door de collega's. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

De post Staden van hulpverleningszone MidWest neemt eind december afscheid van eerste sergeant Jan Lievens. Jan was bijna 39 jaar actief als vrijwillig brandweerman en gaat vanaf 1 januari met pensioen.

Jan werd ter gelegenheid van zijn nakende pensionering in de bloemen gezet door de collega’s van de post Staden. Hij werd samen met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen thuis afgehaald in een brandweerwagen. Eens in de kazerne volgde een huldiging. “Jan is 65”, weet kapitein-bevelhebber Toon Dumoulin. “Hij trok als stagiair voor het eerst het brandweeruniform aan op 18 februari 1981. Op 13 februari 1982 werd hij tot brandweerman benoemd. Jan heeft zich bijna 39 jaar met hart en ziel ingezet voor de veiligheid van de burger.”

De honneurs werden tijdens de huldiging waargenomen door adjudant Wim Pype. Wim gaf een overzicht van de carrière van Jan. “Na het volgen van de vakopleidingen werd Jan op 1 januari 1992 korporaal”, weet adjudant Pype. “Daarna volgde op 1 augustus 2005 de bevordering tot sergeant. Nadien schopte hij het nog tot eerste sergeant. Jan had het leren dan ook in zich. In 1983 behaalde hij het brevet ambulancier, in 1998 haalde hij het brevet adjudant. In 1989 volgde hij de cursus ‘korpssecretaris’. Daarnaast behaalde hij de laatste 6 jaar nog een 15-tal attesten.”

Hart op juiste plaats

“Jan is iemand met een klare kijk, het hart op de juiste plaats, gemotiveerd, eerlijk en kritisch”, aldus adjudant Pype. “Zijn persoonlijkheid maakt hem uniek. Zo blijft hij op oefeningen en interventies kalm en beheerst en neemt hij geen risico’s. Veiligheid is bij hem de rode draad. Zijn talrijke aanwezigheden op brandweeractiviteiten geven aan dat de brandweer hoog op zijn lijstje staat. Dat toont aan dat hij geen brandweerman ‘moet’ maar ‘wil’ zijn. Jan zegt ook altijd kordaat wat hij denkt. Zijn collega’s fronsen daarbij wel eens de wenkbrauwen, maar het kordaat formuleren van zijn mening getuigt van eerlijkheid. Ook gezelligheid en teamgeest zijn belangrijk voor Jan. Op die manier creëerde hij samen met zijn sectie, de andere spuitgasten en de Vriendenkring een ware band. We zullen hem hier in de post hard missen.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier