https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brandweer Lichtervelde zoekt nieuwe vrijwilligers: “Het is een uitdagende hobby”

We herkennen Bart D'Heedene, Jessie Vanwalleghem, Thibo Steenhuyse, Jean-Luc Shaep, Emmanuel Gryspeerdt, Marc Hoornaert, Nico Roelens en Dirk Delameilleure van brandweer Lichtervelde. © Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Brandweerzone Midwest, waartoe ook de brandweer van Lichtervelde behoort, is een van de weinige korpsen in Vlaanderen dat nog volledig met vrijwilligers werkt. Door een aantal verschuivingen zijn ze bij de brandweerzone nu op zoek naar jong bloed. Kandidaten worden na het behalen van een federaal geschiktheidsattest opgeleid tot vrijwillig brandweerman of -vrouw.

Altijd al een hart gehad voor hulpverlening én op zoek naar een avontuurlijke nieuwe uitdaging? Dan is vrijwillig brandweerman of -vrouw misschien wel iets voor jou. De brandweerzone Midwest is namelijk op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers. Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar wel gemotiveerde mensen die graag helpen waar ze kunnen, in een team dat voor elkaar door het vuur gaat.

“De afgelopen jaren hebben een aantal brandweerlieden hun helm aan de haak gehangen, omdat ze verhuisd zijn of omdat ze gaan genieten van hun welverdiend pensioen. Daarom zijn we nu op zoek naar nieuwe hulpverleners”, aldus kapitein Dirk Delameilleure. “Iedereen is welkom tussen de 18 en 65 jaar. Een vooropleiding is niet nodig, al moeten kandidaten wel over een federaal geschiktheidsattest beschikken.”

Hechte vriendengroep

De proeven voor het behalen van het federaal geschiktheidsattest peilen naar de fysieke en psychologische competenties bij de kandidaten. Wie slaagt, kan zich kandidaat stellen als vrijwillig brandweerman of -vrouw.”

“Daarna volgt een stage, waar je de kneepjes van het vak leert van ervaren brandweerlieden. Dirk Delameilleure haalt heel veel voldoening uit zijn werk als vrijwillig brandweer. “Het is een uitdagende hobby waarbij je mensen kan helpen”, zegt Dirk. “Daarnaast kom je terecht in een fijn team. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een hechte vriendengroep, ondanks de leeftijdsverschillen.”

Opendeurdag

Wie alvast de sfeer bij de brandweer van Lichtervelde wil gaan opsnuiven – als kandidaat-brandweer of niet – kan dit doen tijdens de jaarlijkse opendeurdag op zondag 5 september. “Tijdens de opendeurdag laten we het grote publiek kennis maken met onze werking. We tonen het materiaal en onze wagens en er zullen ook een aantal demonstraties zijn. Daarnaast krijgen mensen ook meer info over de ambulancedienst, want ook daar werken we met vrijwilligers. Voor de kleinsten zal er kinderanimatie zijn”, besluit kapitein Dirk Delameilleure.

Meer info over de opendeurdag of over de vacature van vrijwillig brandweerman (m/v) via www.brandweerlichtervelde.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.