Brandweer Kortemark zoekt nieuwe vrijwilligers

Bieke Van Gelder (links) en Athena Boudrez, achteraan postoverste-kapitein David Vandeneynde. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Bieke Van Gelder (links) en Athena Boudrez, achteraan postoverste-kapitein David Vandeneynde. (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

De brandweerzone Westhoek zoekt momenteel nieuwe vrijwilligers, maar ook lokaal gaat de brandweer van Kortemark op zoek naar nieuw bloed. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen organiseert ze daarom op 6 april alvast een infosessie in de brandweerkazerne in de Handzamestraat.

“Ons brandweerkorps telt momenteel 43 vrijwilligers”, vertelt postoverste David Vanden Eynde. “Niet onaardig, maar negen van hen worden over twee jaar 60 jaar en gaan dus met pensioen. Omdat een opleiding tot brandweerman twee jaar duurt, gevolgd door nog een stageperiode, moeten we dus nu al op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

Actie gezocht

Het Kortemark korps telt ook drie vrouwen in de rangen, twee van hen zetten hun schouders onder de lokale campagne naar vrijwilligers. Een van hen is stagiaire Athena Boudrez (25), momenteel bezig aan haar tweede jaar opleiding. “Ik heb altijd actie opgezocht”, glimlacht ze. “Nu ben ik administratief bediende bij een firma van noodverlichting, maar daarvoor was ik verkoopster. Niet echt een job met veel actie, tot ik op een morgen de kranten in de winkel schikte en op een voorpagina een oproep naar vrijwilligers las.”

Bieke Van Gelder (31) stroomde vanuit de jeugdbrandweer door naar de vrijwillige brandweer. Ze startte in 2009 met de opleiding en mag zich sinds december 2013 korporaal noemen. “Ik ging bij de jeugdbrandweer vanuit het verlangen om mensen helpen”, vertelt Bieke. “Groot voordeel van een opleiding bij de jeugdbrandweer is dat je al veel leert.”

Familie

“Tijdens de opleiding wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen en eenmaal afgestudeerd, wordt verondersteld dat iedereen dezelfde taken aan kan”, gaat Bieke verder. “Ik heb me hier altijd thuis gevoeld, het is echt zoals de slogan van de zonale campagne het zegt: ‘Eén team, één familie’.”

“Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar zijn dus welkom. Nog een voorwaarde is dat je beschikt over een (voorlopig) rijbewijs B en in vogelvlucht binnen de 8 km van de kazerne woont.”

Vorig jaar kende de Kortemarkse brandweer met ruim 400 interventies een piekjaar. Nieuwe vrijwilligers aanwerven is dus broodnodig. Naast flyers in winkels en een actie op sociale media, is er op 6 april ook een infosessie met een powerpoint en – onder voorbehoud van de coronamaatregelen – een rondleiding in de kazerne. “We hopen echt dat die kan doorgaan”, besluiten Bieke en Athena, “want het is echt belangrijk om alle materiaal eens in het echt te zien.”

Inschrijven kan via

www.vrijwilliger.brandweerwesthoek.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.