Brandweer kan gedumpt hangbuikvarkentje vangen

Redactie KW

Zeven weken al maken inwoners van Koekelare, die in de buurt van het Koekelarebos wonen, melding van een loslopend hangbuikvarken. Het dier hield zich de hele tijd schuil in het bos en kon donderdagmiddag eindelijk gevangen worden. “Met zeven man en een ladder konden we het pakken”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe.

Al enkele weken werd het kleine loslopende hangbuikvarken opgemerkt in het Koekelarebos tussen Koekelare en Bovekerke. Volgens bewoners werd het ongeveer 7 weken geleden voor het eerst opgemerkt en is het wellicht gedumpt.

Het nog vrij jonge dier overleefde wellicht in het bos maar kon tot nu toe nooit aangetroffen worden door de hulpdiensten. Dat veranderde donderdagmiddag op het middaguur toen een alerte wandelaar het hangbuikvarken plots opmerkte in een weide in de Carrestraat in Bovekerke, aan de achterkant van het Koekelarebos. Politie en brandweer kwamen ter plaatse en deze keer kon het dier na een uur gevangen worden.

Jacht met zeven man en ladder

“Bij onze aankomst zat het hangbuikvarken in de weide en kon het daar niet snel uit”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. “We waren met zeven mannen ter plaatse en hadden een ladder mee die we in een hoek plooiden. Zo konden we het dier in een hoek van de weide drijven.”

“De tweede poging was uiteindelijk succesvol. We konden het varken vangen en in een kooi steken. Het was eerder een mager beestje van ongeveer 20 kilo en 30 centimeter hoog. Het is wellicht nog geen volgroeid exemplaar. We hebben het dier overgebracht naar een dierenarts in Veurne waar het even kan verblijven.”

Gedumpt, net als in 2017

Het dier droeg geen chip en werd wellicht gedumpt. “Bij ons kwam er ook geen enkele aangifte binnen van een eigenaar die het dier verloren heeft”, zegt Wim Merlevede van politiezone Polder. “We moeten nagaan of het nodig is om via sociale media een oproep te doen aan de eventuele eigenaar, maar als het dier gedumpt werd heeft dat wellicht weinig zin.”

Het dier kan voorlopig bij de dierenarts blijven tot er een oplossing is. Het overbrengen naar een asiel zoals Ganzeweide of kinderboerderij is geen optie. Het verhaal doet sterk denken aan twee gedumpte hangbuikvarkens uit 2017, die ook twee weken overleefden in het Koekelarebos.

Zij werden uiteindelijk gevangen door de boswachters die het een tijdlang bij hen hielden en verzorgen. De varkens kregen toen na een oproep via de media een nieuwe thuis, ook in Veurne. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier