Brandweer biedt hulp na overstromingen in Wallonië

De equipe van acht brandweermannen uit Torhout en Gistel met van links naar rechts Tim Fort, Yoni Casteleyn, Bjorn Kerckenaere, Frederik Bauwens, Laurens Allemeersch, Frederick Rosseel, Danny Billet en Tom De Ridder. © JS
Johan Sabbe

Vorige week zondag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zijn vier brandweermannen uit Torhout en vier uit Gistel, allen van de Hulpverleningszone 1, bijstand gaan verlenen na de zware overstromingen in Wallonië. Ze schoten in de provincie Luik ter hulp in Verviers, Pepinster en Trooz. Yoni Casteleyn, een van de acht, was bij zijn terugkeer in Torhout zwaar onder de indruk: “Het leek wel oorlogsgebied.”

Pas op zaterdagavond omstreeks 22 uur liep er bij Yoni (26) uit de Molenstraat een telefoontje binnen van de Torhoutse postoverste Alain Crombez. Of hij de volgende ochtend in de vroegte samen met drie brandweercollega’s uit de eigen stad en vier uit Gistel naar het rampgebied in de provincie Luik wou vertrekken? Uiteraard! Het werd een kort nachtje, want op zondag om 5.15 uur stonden Yoni Casteleyn, Frederik Bauwens, Bjorn Kerckenaere en Tom De Ridder al in de brandweerkazerne om het materieel in orde te brengen voor de hulpverlening. Even later waren ze op pad naar de militaire kazerne in Rocourt nabij de stad Luik samen met vier manschappen uit het Gistelse korps: Laurens Allemeersch, Frederick Rosseel, Danny Billet en Tim Fort.

Net Irak of Afghanistan na gevechten

“Onderweg kwamen we heel wat brandweervoertuigen op weg naar Wallonië tegen, wat erop wees dat de solidariteit bij de brandweer erg groot was”, aldus Yoni.

Vanuit Rocourt diende het groepje uit Torhout en Gistel naar de brandweerpost van de stad Verviers te rijden om er opdrachten te krijgen. “We werden gevraagd om nabij het dorpje Trooz in actie te treden. Daar was op een afgelegen plaats, een soort eilandje, al drie dagen geen hulp geraakt. We moesten de overlevenden opsporen, de nog aanwezige bewoners bijstaan en de eventueel gevonden slachtoffers melden.”

Al die afgrijselijke beelden zullen we niet snel vergeten. Het leek wel oorlogsgebied

“De route naar het dorpje was één grote puinhoop, die nog rampzaliger werd naarmate we dieper het dal inreden. Pas toen beseften we ten volle welke ravage water kan aanrichten. Dit leek Irak of Afghanistan wel na hevige gevechten. We zagen totaal verwoeste huizen, auto’s op hun dak langs de weg of in het water, bomen ontworteld, delen van het wegdek volledig weggespoeld en op tal van plaatsen half opgedroogd slib. Afgrijselijke beelden die we niet snel zullen vergeten. In ons dienstvoertuig sloeg de oorspronkelijk eerder luchtige sfeer om in een gevoel van verslagenheid en bittere ernst. We dienden een halfuur om te rijden, omdat de brug naar Trooz niet stabiel genoeg meer was. Eenmaal onze locatie dan toch bereikt, bleven de harde beelden komen: de vernielingen waren gigantisch.”

Niet mogen doorwerken in de duisternis

De brandweerlui kwamen diep onder de indruk van de enorme ravage. De schade was niet te overzien.
De brandweerlui kwamen diep onder de indruk van de enorme ravage. De schade was niet te overzien. © JS

“Na Trooz kregen we geen nieuwe opdracht meer. We wilden het daar echter niet bij laten en besloten dan maar zélf het initiatief te nemen om op andere plaatsen hulp te bieden. Zo bereikten we Pepinster, een van de zwaarst getroffen gemeenten. We kwamen er handen te kort. Zo’n ramp hadden we nog nooit gezien.”

“Uiteindelijk kwamen we weer in Verviers aan, waar we nog een aantal kelders leegpompten. Om 21 uur dienen we ons materiaal in te pakken, want we mochten van het Luikse commando helaas niet in het donker doorwerken. Er viel nochtans nog genoeg te doen. Om 1 u. 30 ’s nachts arriveerden we opnieuw in Torhout.”

Frederik Bauwens uit de Berg op Zoomstraat trekt woensdag opnieuw naar het rampgebied, dit keer samen met zijn vrouw Marieke Gaeremyn, die een inzamelactie is gestart. Ze vergaart dekens, speelgoed, babyuitzet, allerlei huisraad, handdoeken, verzorgingsproducten, poetsmateriaal, wasmiddelen, kleine elektrotoestellen en droge voeding. Alle hulp is welkom.

Info: Frederik Bauwens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier