Brandweer Ardooie na 150 jaar nog altijd niet uitgeblust

150 jaar geleden werd het brandweerkorps van Ardooie opgericht. Het mag dan wel een klein korps zijn, het was altijd mee met de tijd en zorgde er voor dat de laatste nieuwigheden altijd voorhanden waren.

(foto JM)

In die 150 jaar is de brandweer enorm veranderd. Het brandweerkorps werd geïntegreerd in de hulpverleningszone Midwest. Er kwamen meer en meer administratieve taken op de brandweermannen af en ook het materiaal en de opleidingen ondergingen een metamorfose.

In 1980 kreeg de Ardooise brandweer een eerste ladderwagen en was het korps uniek door zijn eigen klimploeg. Ardooie was ook altijd vertegenwoordigd in het buitenland door sportwedstrijden die gehouden werden onder brandweerlieden. Het korps reisde in de jaren negentig af naar onder andere Italië. Die sportwedstrijden verdwenen en er kwamen nieuwe opleidingen in de plaats. In 1960 kreeg het korps een nieuw arsenaal op de plaats in de Koning Albertstraat waar het nog altijd gevestigd is.

Ramptoerisme

Het korps van Ardooie was klein maar zorgde er tegelijk altijd voor dat het mee was met de technologische evolutie. Als één van de eerste korpsen beschikte Ardooie over een computer en een testlabo om het materiaal te testen alvorens het in gebruik genomen werd.

Tot aan Wereldoorlog I was de brandweer gewapend. (foto JM)
Tot aan Wereldoorlog I was de brandweer gewapend. (foto JM)

In de tijd dat de brandweerlieden uit de gemeente nog werden opgeroepen via een sirene, werd de job van brandweerlieden bemoeilijkt door bewoners die de brandweerwagens volgden naar de plaats van de brand. Dat maakte het voor de brandweer moeilijk om hun werk te doen. Toen de pieper in gebruik werd genomen en de brandweer via dat toestel op de hoogte werd gebracht van een interventie, nam dat ramptoerisme af. Door de aanleg van de snelweg E403 en de Rijksweg kreeg het korps weer andere uitdagingen doordat er meer ongevallen met beknelling van personen voorkwamen. Daarvoor moesten opnieuw opleidingen gevolgd worden.

Opendeurdag

De jongste jaren werd het takenpakket van de brandweer nog verder uitgebreid met preventie. Brandweerlieden maken hun avonden en weekends vrij om bij bedrijven of inwoners langs te gaan en te bespreken wat beter kan op vlak van brandpreventie. De brandweer stelt preventieplannen op maat op via een speciaal tekenprogramma.

Het korps viert het 150-jarige bestaan met een opendeurdag op 13 oktober waarbij de brandweerlieden al de nieuwste technieken tonen waarmee ze werken zoals het gebruik van drones en ook de mug-helikopter zal aanwezig zijn. Op de vrijdag voorafgaand aan de opendeurdag is er een retro-avond gepland voor iedereen die ooit lid was van de brandweer van Ardooie. (SD)

Weetjes

Het korps uit Ardooie is het jongste in de streek met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar

Het korps telt 34 brandweerlieden, allemaal vrijwilligers

Twee vrouwen maken deel uit van het korps

De brandweer verloor ooit bijna een collega doordat in één van de persluchttoestellen een dakpanschilfer was achter gebleven

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.