Volgens brandweerzone Westhoek vallen er jaarlijks nog vaak dodelijke slachtoffers bij een brand. Ongeveer de helft van de doden valt tijdens de nachtelijke uren wanneer mensen slapen. Daarom is een rookmelder zo belangrijk. Brandweer Westhoek start daarom op 7 september een maand promotie rond brandveiligheid in woningen. Daarvoor trekken ze naar wekelijkse marktdagen in de regio en worden de brandpreventieadviseurs echte marktkramers.

Traditioneel is september de maand waarin de brandweerdiensten samen met de FOD Binnenlandse Zaken brandveiligheid in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de focus op het sluiten van binnendeuren bij een brand. "Op die manier wordt rook zo lang mogelijk tegengehouden en blijft de vluchtweg naar buiten zo lang mogelijk rookvrij", klinkt het bij brandweer Westhoek. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders is volgens de brandweer belangrijk.

Vanaf 1 januari 2020 verplicht de Vlaamse Overheid per decreet om alle woningen in Vlaanderen uit te rusten met minstens een rookmelder op elke verdieping. Brandweer Westhoek zal dan ook de komende weken de burgers blijven sensibiliseren om de woning van voldoende rookmelders te voorzien. De brandpreventieadviseurs zijn voor het eerst te zien als marktkramer op de Tooghedagen in Ieper op zaterdag 7 september. Verder stoppen ze nog in Diksmuide, Poperinge, De Panne en Veurne.

Volgens brandweerzone Westhoek vallen er jaarlijks nog vaak dodelijke slachtoffers bij een brand. Ongeveer de helft van de doden valt tijdens de nachtelijke uren wanneer mensen slapen. Daarom is een rookmelder zo belangrijk. Brandweer Westhoek start daarom op 7 september een maand promotie rond brandveiligheid in woningen. Daarvoor trekken ze naar wekelijkse marktdagen in de regio en worden de brandpreventieadviseurs echte marktkramers. Traditioneel is september de maand waarin de brandweerdiensten samen met de FOD Binnenlandse Zaken brandveiligheid in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de focus op het sluiten van binnendeuren bij een brand. "Op die manier wordt rook zo lang mogelijk tegengehouden en blijft de vluchtweg naar buiten zo lang mogelijk rookvrij", klinkt het bij brandweer Westhoek. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders is volgens de brandweer belangrijk. Vanaf 1 januari 2020 verplicht de Vlaamse Overheid per decreet om alle woningen in Vlaanderen uit te rusten met minstens een rookmelder op elke verdieping. Brandweer Westhoek zal dan ook de komende weken de burgers blijven sensibiliseren om de woning van voldoende rookmelders te voorzien. De brandpreventieadviseurs zijn voor het eerst te zien als marktkramer op de Tooghedagen in Ieper op zaterdag 7 september. Verder stoppen ze nog in Diksmuide, Poperinge, De Panne en Veurne.