Brandglazen kerkje van Stene in het nieuw

Johan De Soete in de Sint-Annakerk, waar de brandglasramen worden gerestaureerd: “Tegen Pasen staan de vernieuwde glasramen hopelijk weer op hun plaats.” © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

In de Sint-Annakerk van Stene zijn arbeiders gestart met de restauratie van acht brandglasramen. “Deze ingreep betekent meteen de start van de vernieuwing van het interieur van deze eeuwenoude kerk”, bevestigt Johan De Soete, voorzitter van de kerkraad van Sint-Anna.

Concreet betreft het de beide brandglasramen in het koor, die dateren uit 1904, en de zes brandglazen in de zijbeuken, aangebracht in 1932. De openbare aanbesteding wees uit dat de firma Renotec uit Geel de werken zal uitvoeren. Alle glaspanelen, deklatten en raambruggen worden weggenomen. De raamopeningen krijgen een voorlopige afdichting.

Vervolgens worden de deklatten en raambruggen onderworpen aan een grondige controle, wat eventueel kan uitmonden in een vervanging. De glaspanelen worden met de grootste zorg vervoerd naar het atelier van een restaurateur van glas-in-lood-ramen. De restaurateur zal het glas reinigen, de breukvlakken behandelen, niet-gebrandschilderde glasstukken indien nodig vervangen en gebrandschilderde delen desnoods retoucheren. “Het lood zal maximaal behouden worden. Het oorspronkelijke lood is namelijk één van de historische elementen van de kerk”, weet Johan.

Beschermd monument

“Voor alle ramen van de Sint-Annakerk komen er voorzetramen. Dit biedt bescherming en creëert thermische isolatie. De voorzetramen krijgen binnenventilatie en condensgoten. De vijf driehoekige oculi (vensters met ronde vormen) krijgen achterzetramen. Dezelfde ingreep gebeurt bij het roostervenster op het doksaal. Voordien worden bij het bewuste venster de gebroken ruitjes hersteld. Ten slotte krijgt het raam van de sacristie dubbel glas. Zonder tegenslagen worden de brandglazen tegen Pasen zondag 17 april terug op hun plaats gezet. De kerk blijft gedurende de hele periode toegankelijk. Gezien de Sint-Annakerk een beschermd monument is, worden alle werken uitgevoerd met goedkeuring van het agentschap Onroerend Erfgoed. Dit levert een subsidie van net geen 58.000 euro op van de Vlaamse overheid.”

© Peter MAENHOUDT

“Hoopvol kijken we uit naar de maand maart. Dan bereikt ons wellicht de goedkeuring voor de tweede fase van de restauratie. Dit omvat de noordbeuk – dat is de kant van het Maria-altaar, het portaal en de doopkapel. Vermoedelijk kan de kerkraad eind dit jaar een aanbesteding voor deze werken uitschrijven”, aldus nog voorzitter Johan De Soete van de kerkraad van Sint-Anna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier