Brand in Nieuwstraat werd aangestoken, nog geen verdachten opgepakt

© JVM
Redactie KW

De zware brand die zondagavond woedde in de Nieuwstraat in Blankenberge, werd volgens de branddeskundige opzettelijk aangestoken. Er is nog geen verdachte opgepakt. Het onderzoek naar de feiten loopt. De buren zijn zwaar onder de indruk.

Chef-kok Karel Govaert (43) van restaurant Ten Doele en zijn vrouw Heidi Ruysschaert (41) moeten nog altijd bekomen van de zware brand die zondagavond woedde naast hun deur in de Blankenbergse Nieuwstraat. De vier aanwezigen konden het pand gelukkig tijdig verlaten. Ze worden opgevangen in een hotel.

Karel Govaert en zijn echtgenote moeten nu noodgedwongen in een B&B verblijven. “Hoeveel pech kan een mens hebben“, zucht Karel, die vijf jaar geleden ook al eens door brand werd getroffen. Zijn restaurant Ten Doele brandde toen helemaal uit.

Karel en z’n vrouw Heidi zaten zondagavond in de zetel naar een film te kijken, toen ze plots opgeschrikt werden door de brand. “We zagen buiten een feloranje gloed; precies een zwaailicht. We zijn meteen naar buiten gelopen en zagen uit de garage van onze Poolse buren vlammen naar buiten slaan. Twee van de bewoners konden maar nipt via ons koertje aan de brand ontsnappen. Gelukkig stond daar een ladder”, vertelt Karel, die meteen de ernst van de situatie inzag. “Je kon de vlammen echt horen jagen.”

(Lees verder onder de foto)

Brand in Nieuwstraat werd aangestoken, nog geen verdachten opgepakt
© WK

Het koppel stond door de brand onverhoeds op straat. “Hij in zijn shortje, ik op mijn blote voeten en in trainingsbroek. We mochten van de hulpdiensten ons huis niet meer in”, zegt Heidi. “Het is sindsdien al een paar keer door ons hoofd gegaan: wat als we in ons bed hadden gelegen?”

Hondje meegenomen

Karel en Heidi moesten zondag elders de nacht doorbrengen. “Gelukkig konden we ons hondje Oscar nog meenemen. Hij was duidelijk geschrokken van alle commotie. Roxy, onze poes, had zich weggestoken in een hoekje en vonden we pas later terug. Een raar gevoel, dat besef dat je niet meer naar huis kunt. Eigenlijk drong dat pas vandaag echt tot ons door. Na de brand in het restaurant, vijf jaar geleden, konden we tenminste nog in ons eigen bed gaan slapen”, aldus Karel.

Karel en Heidi krijgen nu tijdelijk onderdak in een Blankenbergse B&B. “Dat voelt heel onwennig, al hebben we vannacht toch al iets beter geslapen”, zegt Heidi. “Het is ook goed dat we in deze coronatijden nog onze takeaway hebben om de zinnen te verzetten. Maar we zijn daar op dit moment toch niet helemaal met onze gedachten bij.” Heidi herbeleeft de bange momenten nog. “Ik zie voortdurend het beeld van die uitslaande vlammen. Weet je wat het toppunt is? We hadden pas onze gang opnieuw geschilderd en de slaapkamer herbehangen. Al dat werk is nu voor niets geweest.”

(Lees verder onder de foto)

Brand in Nieuwstraat werd aangestoken, nog geen verdachten opgepakt

De brandweer moest zondag nog lang nablussen. “Ze zijn hier zeker nog tot tien uur ‘s morgens bezig geweest. Ons huis werd voorlopig nog niet weer vrijgegeven, het is eerst wachten tot het brandonderzoek is afgerond. Door de hitte zijn er op verschillende plaatsen barsten in de muren gekomen. Maar het meest zit ik met de rookschade in. Door de brand in ons oude Ten Doele, weet ik dat die brandgeur heel hardnekkig is”, zegt Karel.

Waarom weer bij ons?

Het noodlot lijkt hem wel te achtervolgen: op 9 januari was het precies vijf jaar geleden dat zijn vorige restaurant – Hoeve Ten Doele in Zuienkerke, dat hij net zoals het huidige Ten Doele uitbaatte met zijn zus Mieke – volledig uitbrandde. “Waarom moet dat ons opnieuw overkomen, heb ik inderdaad al een paar keer gedacht. De een heeft blijkbaar wat meer geluk in zijn leven dan de ander. Een goede vriend van mij zei het gisteren ook nog: “Als er een steen valt, moet hij toch altijd op jouw kop vallen (lacht) “Ook al was de schade vijf jaar geleden veel groter, automatisch denk je daar dus wel eens aan terug natuurlijk. Die indringende brandgeur roept nare herinneringen op. Gelukkig krijgen we net zoals toen enorm veel steunbetuigingen. Iedereen lijkt met ons mee te leven en dat doet echt deugd”, klinkt het.

Verplichte sluiting

De tegenslag komt voor Karel en Heidi wel in een al moeilijke periode. “Ook wij hebben het lastig met die verplichte sluiting. Een serieuze opdoffer was dat voor onze zaak. Die takeaway was dan wel een goede beslissing – daardoor kunnen we toch tenminste onze leningen blijven betalen – maar het is heel intensief. Voor de coronacrisis hadden we nog onze twee dagjes in de week vrijaf, met die bestellingen zijn we elke dag wel bezig. En al gaat het wat betreft de brand slechts om ‘nevenschade’, de verzekering moet toch geregeld worden, de elektriciteit opnieuw gekeurd… Ook dat is opnieuw een hele rompslomp”, aldus Karel, die hoopt zo snel mogelijk weer normaal te kunnen heropstarten met zijn restaurant. “Hopelijk kunnen we er dan meteen weer volle bak tegenaan gaan.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier