Brand beschadigt machine bij vetverwerkend bedrijf Eurofat in Moen

Het is de tweede keer dit jaar dat er brand uitbreekt bij Eurofat © GV
Redactie KW

Zondagmorgen vroeg woedde een zware brand bij Eurofat in Moen. De brandweer had evenwel de vlammen snel onder controle.

Rond 5.20 uur zondagmorgen werd brand opgemerkt bij het vetverwerkend bedrijf Eurofat in Moenkouter in Moen. Het bedrijf recycleert frituurvetten op een milieuvriendelijke manier. Het restproduct vindt een afzet in de zeep-, kaars- en cosmetica-industrie.

Het bedrijf ligt wat afgelegen zodat de brand laat werd opgemerkt. “We kregen de melding van een industriebrand met metershoge vlammen“, zegt brandweerofficier Tom Dekeyser van brandweerpost Avelgem. “Van zodra we in de buurt waren, zagen we een serieuze rookontwikkeling en bij aankomst waren er inderdaad hoge vlammen waar te nemen.”

De brand woedde in een bak waar de geleverde frituurvetten een eerste filtering ondergaan en de kleine afvalbrokjes van aardappelen en dergelijke, fijn gemalen worden. “Hoe de brand precies ontstaan is, moeten we nog uitzoeken. Zaterdag werd hier nog gewerkt en deze nacht is rond 1 uur iemand van het bedrijf langsgeweest om te controleren of alles in orde was. Er werd niks opgemerkt.”

Tweede keer

Met een kraan werd het afval uit de machine, die buiten palend aan het bedrijf staat, gehaald. Zo kon er verder geblust worden. Rond 7 uur kon de brandweer terug naar de kazerne. Er bleef veiligheidshalve wel een tijdje een ploeg ter plaatse om heropflakkering te voorkomen.

Begin dit jaar was er al eens een brand aan dezelfde installatie. Toen werd deze opgemerkt door nachtwakers van de nabijgelegen Bekaertvestiging. De schade kon dan enigzins beperkt worden. Nu is de schade aan de machine aanzienlijker.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2fNfdwkwUY

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier