Branco François is 20 en al gemeenteraadslid in Beernem: “Ik zet me in voor jongeren”

Branco François: "Met mij in de gemeenteraad kunnen problemen rond jeugdzaken sneller en efficiënter opgelost worden." © Davy Coghe
Redactie KW

Twintig jaar en al gemeenteraadslid. De jongste telg van de Beernemse N-VA-fractie Branco François speelde het na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar klaar. “Maar politiek interesseert me al veel langer, sinds mijn twaalfde al”, lacht Branco François.

Sport, politiek, ICT en wiskunde, Branco François is elke dag wel bezig met deze onderwerpen. Voor de student handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de KU Leuven is de politiek een uit de hand gelopen hobby die hij nog combineert met een intensieve sportieve hobby: triatlon.

“Tijdens de verkiezingen van 2012 begon de passie voor de politiek te kriebelen”, begint Branco François. “Toen leerde ik hoe alles in de politieke wereld in zijn werk ging. Ik volgde toen al de N-VA-partij van mijn gemeente en wilde zelf zaken beginnen verwezenlijken voor Beernem.”

Later merkte N-VA-fractieleider Gijs Degrande de jonge triatleet en zijn politieke interesse op: “Gijs heeft me toen gevraagd om eens een fractievergadering bij te wonen. Ik ben meegegaan en werd zeer goed begeleid. Vooral het feit dat ik van in het begin mijn eigen mening kon en mocht meegeven, stelde me gerust. Zeker qua jeugd kon ik mijn zegje doen. Ik mocht meteen eigen ideeën naar voor schuiven. Eens de verkiezingen in zicht kwamen, vielen de twijfels om me kandidaat te stellen weg.”

Drukke campagne

Wat volgde was een intensieve periode waarin Branco de campagne van dichtbij meemaakte: “Ik heb net als alle partijgenoten veel tijd in huisbezoeken gestopt. Tijdens de campagne moet je overal aanwezig zijn en daar kruipt veel tijd in. De reacties op mijn kandidatuur waren door mijn leeftijd net positief maar natuurlijk zijn er altijd andersgezinden die het niet met onze partij eens zijn.”

Meer dan een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, tegelijkertijd ook de eerste voor Branco, kijkt het jongste gemeenteraadslid terug op een succesvolle periode. In zijn eerste jaar als actief politicus slaagde hij er al in om een paar doelstellingen te realiseren.

Gemeenteraad op YouTube

“Ik wil me vooral inzetten voor de jongeren. Die weten nu dat ze bij mij terecht kunnen. Natuurlijk is er communicatie tussen de jeugdraad en de gemeenteraad. Maar met mij in de gemeenteraad kunnen problemen rond jeugdzaken sneller en efficiënter opgelost worden. Onlangs slaagde ik erin om fragmenten van de gemeenteraad via YouTube te laten publiceren. Voor mij persoonlijk een heel belangrijke realisatie want dat maakt de gemeenteraad toegankelijker voor iedereen. Bovendien slaagde ik erin om meer openbare plaatsen toegankelijk te maken voor studenten om te blokken. Vooral in examenperiodes zijn die plaatsen zeer populair.” Toch verliep Branco’s startjaar in de politiek niet van een leien dakje.

in de oppositie

Nadat zijn partij vier jaar lang kon meebesturen met CD&V, schoof die laatste partij N-VA opzij. In de plaats kwam een coalitie met Groen en SP.A, N-VA werd naar de oppositiebanken verwezen.

Dat was heel jammer. In de vorige legislatuur waaide een nieuwe wind door Beernem. De gemeente was in beweging en we verwezenlijkten veel. De vernieuwde sporthal aan Drogenbrood werd gebouwd, polyvalente zaal De Boest kwam er en er kwamen nieuwe fietspaden. Als je al die realisaties ziet, dan is het extra jammer om niet verder mee te kunnen besturen. Het was een zeer dubbel gevoel. Ik was enorm blij dat ik zelf verkozen werd, tegelijkertijd heerste er natuurlijk teleurstelling omdat we niet in de meerderheid raakten.”

Ik wil er vooral voor zorgen dat elke Beernemnaar heeft wat hij nodig heeft en zich thuisvoelt

Die periode van teleurstelling duurde niet lang. Al in de eerste gemeenteraad was het volgens Branco de bedoeling om constructief oppositie te voeren en de meerderheid nieuwe ideeën voor te schotelen. “Het grote aantal vragen op de agenda’s van de gemeenteraad toont aan dat we bruisen van goesting om van Beernem een betere gemeente te maken.”

Aandacht voor jeugd

Vooral de jeugd moet volgens het jongste gemeenteraadslid in de komende maanden extra aandacht krijgen: “Onze leeftijd verdient meer dan wat er nu in Beernem is. Daar moet verandering in komen.”

“Het jeugdhuis moet dringend aangepakt worden. Bovendien moet de gemeente verder op zoek naar partners voor het zwembad. Ik ben zelf triatleet en merk de nood aan nieuwe infrastructuur. We moeten partners vinden om het project financiële draagkracht te geven.”

Of Branco in de toekomst een puur politieke carrière ziet zitten, weet hij nog niet: “Wat ik studeer, doe ik enorm graag maar ook de politiek geeft me voldoening. Kiezen zal ik de komende jaren dus nog niet snel doen. Ik wil er vooral voor zorgen dat elke Beernemnaar heeft wat hij nodig heeft en zich thuisvoelt.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier