Bram Vermeersch: “Het geheim van Melkrock? Goed op de centen letten”

© Foto WME
Philippe Verhaest

Enkele bekende headliners, een gezellige drukte en mooi weer. Dat zijn steevast de ingrediënten van Melkrock, dat straks al aan zijn 21ste editie toe is. Bram ‘Moony’ Vermeersch draait sinds 2002 mee en verzorgt al tien jaar de line-up. “Het leukste is zien dat bands die eerst bij ons optreden nadien helemaal doorbreken.”

Zondag 12 augustus zullen liefst 40 tot 50 vrijwilligers ervoor zorgen dat de 21ste editie van Melkrock op Watewy opnieuw een succes wordt. “Meteen de grote sterkte van ons festival”, benadrukt Bram ‘Moony’ Vermeersch (38). Zelf is zijn leven op alle vlak doorspekt met muziek. Beroepshalve werkt hij freelance voor onder andere het boekingskantoor Rumoer!, het platenlabel WasteMyRecords en voert hij ook zelf promotie voor (beginnende) bands. Af en toe maakt hij als gitarist bij Dandy Davy ook zelf het podium onveilig.

“Ik ontdekte Melkrock in 2001 als bezoeker”, zegt Bram. “Toen was Admiral Freebee er de headliner en ik was meteen verkocht. Een jaar later zetelde ik al in het bestuur en sindsdien is de liefde voor het festival alleen maar gegroeid, moet ik toegeven.”

Drie nieuwe dames

In 2009 werd hij verantwoordelijk voor het samenstellen van de line-up. “Iets wat ik dit jaar voor de tiende keer mag doen. Telkens in overleg met de rest van onze twaalfkoppige groep, uiteraard. Die is trouwens fel verjongd dit jaar. Drie nieuwe – vrouwelijke – bestuursleden zijn toegetreden en samen met Piet Van Buren en James Vervenne maak ik deel uit van de anciens van Melkrock”, glimlacht hij.

“Frank Vander linden van De Mens was echt onder de indruk van de natuurlijke ‘kuip’ op Watewy” – Bram Vermeersch

Het succes van Melkrock, dat als eerder kleinschalig festival toch blijft standhouden in een bos met steeds meer bomen, hoeft niet ver gezocht te worden, stelt Bram. “We hanteren ons gezond verstand, dat staat altijd voorop. We letten erg goed op onze centen. Wat we niet kunnen betalen, zullen we ook niet in huis halen. In 2003 kregen we bijvoorbeeld de kans om Triggerfinger te boeken, maar daarvoor moesten we financieel te diep in de buidel tasten. Hebben we dus niet gedaan. We kiezen liever voor jong en opkomend talent, aangevuld met enkele mooie namen. We hebben het geluk dat iedereen binnen het bestuur helemaal zot is van muziek. Op die manier kweek je wel een neus voor unieke kansen. Het leukste is zien dat bands die eerst bij ons optreden nadien helemaal doorbreken.”

Bram Vermeersch.
Bram Vermeersch.© Foto WME

Toverformule

En daar zijn er een pak voorbeelden van. Goose prijkte in 2002 al op de affiche van Melkrock, Milow kwam in 2006 langs. In 2011 zette SX Watewy in vuur en vlam en drie jaar later deed de nu alomtegenwoordige rapper Brihang monden openvallen in Tielt. “Het maakt deel uit van onze toverformule, zeker?”, lacht Bram. “Ook nu weer kiezen we voor een drietal grote kanonnen en beloftevolle bands. Het Zesde Metaal stond vorig jaar nog op Rock Werchter, straks kan je hen bij ons bewonderen.”

Sterke reputatie

De afgelopen tien jaar zag Bram dat Melkrock alleen maar aan populariteit won. “Ons bezoekersaantal blijft stabiel op zo’n 1.500 man, maar in het circuit zijn we een pak bekender geworden. Vroeger moest ik echt van nul beginnen, nu stellen boekingskantoren ons zelf artiesten voor. En die weten dat Melkrock voor kwaliteit en sfeer staat. Daar doet ons terrein ook erg veel aan. Frank Vander linden was vorig jaar echt onder de indruk van de natuurlijke ‘kuip’ op Watewy.”

Een ultieme headliner voor Melkrock heeft Bram niet. “Liefst nog eens 21 edities die op dezelfde leest geschoeid zijn, dan veel te snel groeien. Ons concept zit goed in elkaar. Laat ons dat vooral behouden.

Ook dit jaar presenteert Melkrock weer een affiche om duimen en vingers van af te likken.

Dé headliner is zonder twijfel Het Zesde Metaal van frontman Wannes Cappelle, maar ook het half-Tieltse dirk. en De Piepkes zullen een pak mensen kunnen bekoren. Die laatste band richt zich op gezinnen met kinderen vanaf vijf jaar en heeft onder meer rasartiesten Sioen en Roland in de rangen. Ook de speelstraat op Watewy moet ervoor zorgen dat weer een pak kinderen de weg naar Melkrock vinden.

“Ons breed aanbod is een grote sterkte”, zegt Bram. “Het ene jaar zal een echte rockgroep de affiche toppen, het jaar nadien kan dat iets compleet anders zijn. Dat maakt Melkrock ook net zo interessant.”

Kaarten kosten 20 euro in voorverkoop en 25 euro aan de deur. Info: www.melkrock.be