Bram Slembrouck (38) debuteert met roman ‘Motmot’

Auteur Bram Slembrouck groeide op onder de kerktoren van Nieuwmunster. (foto WK)
Redactie KW

Bram Slembrouck debuteert op zijn 38ste met het opmerkelijke ‘Motmot’, een misdaadroman die zich afspeelt in de Ecuadoriaanse jungle. De inspiratie voor het boek haalde hij uit zijn verblijf bij een lokale indianenstam. “Wij westerlingen zijn die band met de natuur volledig kwijt.”

‘Motmot’ is de debuutroman van Bram Slembrouck, die in Dudzele woont maar opgroeide in Nieuwmunster. Op zijn 26ste verbleef hij een tijdje bij de Sarayaku, een indianengemeenschap in het hart van het Ecuadoriaanse regenwoud. Hij raakte daar onder de indruk van de moedige strijd die de inheemse volkeren leverden tegen de oliebonzen die hun leefgebied infiltreerden en nu, twaalf jaar later, resulteerde dat dus in een boek. “Waarom nu pas? Ik heb er lang op gebroed en ik moest mijn schrijfstijl nog zoeken. Ik heb vroeger wel kortverhalen geschreven, maar een roman is toch andere kost”, zegt de auteur. “Nu, met president Bolsonaro in Brazilië, is de ontbossing in de Amazone de laatste tijd plots weer heel actueel…”

In het boek verliezen vier vrienden hun baan in een mijn in een niet nader genoemde Latijns-Amerikaanse regio. Om de kost te kunnen blijven verdienen, besluiten ze om een suikerrietplantage te beginnen. Wanneer ze een stukje woud platbranden om grond vrij te maken, komt het tot een confrontatie met de indianen in het gebied.

“Ik wilde als schrijver geen al te expliciet standpunt innemen” – Bram Slembrouck

‘Motmot’, hoewel gebaseerd op een realiteit, is in essentie eigenlijk een misdaadverhaal. “Het ware onrecht speelt zich af op de achtergrond. Ik wilde als schrijver liever geen al te expliciet standpunt innemen”, aldus Bram, die in Ecuador ook in de ban geraakte van de levensstijl van de Sarayaku. “Vooral hoe zij in harmonie samenleven met de natuur, boeide mij. Ik ben daar tijdens mijn verblijf mee op jacht geweest met de stam. De westerse beschaving is in de Amazone ook al diep doorgedrongen, maar wij westerlingen zijn die band met de natuur lang geleden kwijtgespeeld.”

Van een ongelukkige timing gesproken: het boek rolde van de persen net voor de lockdown. “De release stond oorspronkelijk gepland voor vrijdag 13 maart. Plots was het allemaal corona wat de klok sloeg”, aldus Bram. Daarom onderneemt hij nu een nieuwe poging om zijn boek te promoten. Met de opbrengst wil hij de Sarayaku een hart onder de riem steken. “We houden contact via Facebook”, glimlacht Bram. “De Sarayaku hebben een woordvoerder die actief is op sociale media, jawel. Maar enkel voor de goede zaak.” Bram groeide op in het landelijke Nieuwmunster. “Inderdaad plaats zat hier, om cowboy en indiaantje te spelen. Ondertussen ben ik al meer dan twintig jaar uit Nieuwmunster weg, maar ik heb hier véél in de weides lopen ravotten. Ik heb een fantastische kindertijd beleefd, voelde me hier vrij en onbezorgd.”

Opvolger op komst

Ondertussen is Bram zelf papa. “Ik heb twee dochters van drie en vijf. Dat maakt het schrijven er ook niet gemakkelijker op; meestal schrijf ik ‘s avonds laat als de kinderen in bed zitten. Maar het gebeurt ook weleens letterlijk ‘tussen de soep en de patatten'”, glimlacht hij.

Bram broedt nu op een opvolger voor ‘Motmot’, en dat verhaal zal zich deels afspelen in… Nieuwmunster. “Heel expliciet is het niet, maar de aandachtige lezer zal het er vast wel in herkennen”, klinkt het.

‘Motmot’ werd in paperbackeditie uitgegeven bij Boekscout. Het boek telt 224 pagina’s en kan aangekocht worden via www.boekscout.nl of bij de auteur: www.facebook.com/brambrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier