Braderie zonder animatie, die naar shoppingweekend verschuift

Er zal een verplicht circulatieplan van kracht zijn tijdens de braderie.©Wouter Meeus foto a-WME
Er zal een verplicht circulatieplan van kracht zijn tijdens de braderie.©Wouter Meeus foto a-WME
Redactie KW

Geen Tieltse Feesten in het weekend van 2, 3 en 4 juli, maar de versoepelde coronamaatregelen laten het stadsbestuur wel toe om een braderie te organiseren in een verkeersvrije Kortrijkstraat en Bruggestraat. “De animatie houden we voor het shoppingweekend met Modeloper het tweede weekend van september.”

Handelaars uit het kernwinkelgebied zetten op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli van 10 tot 20 uur en op zondag 4 juli van 14 tot 18 uur een braderie met kermis op poten. “Het winkelevenement beslaat de volledige Kortrijkstraat plus de Bruggestraat tot aan de Kerkstraat. De kermis staat gewoontegetrouw opgesteld in het deel Kortrijkstraat tussen de Vierhoek en de Oude Stationstraat”, zegt schepen van Lokale Economie Hedwig Verdoodt (CD&V).

Verplichte circulatie

Het is wennen, een braderie die geen deel uitmaakt van de Tieltse Feesten. Er worden ook geen ambulante handelaars van buiten de stadsgrenzen toegelaten. Anders dan anders is ook een verplichte circulatierichting van kracht. “We vragen bezoekers om tweerichtingsverkeer te respecteren door de rechterkant van de straat te volgen.”

Via de knip tussen de Kortrijkstraat en de Markt kunnen bezoekers verder de Bruggestraat in tot aan de Kerkstraat om daar rechtsomkeer te maken. “We zullen de knip van een aangepaste inrichting voorzien zodat beide wandeltrajecten gescheiden zijn.”

Mondmaskerplicht?

De stad wacht nog het advies van de gouverneur af in verband met het al dan niet verplicht dragen van een mondmasker. “Maar je moet er sowieso nog altijd eentje bij hebben om winkels of horecazaken te betreden en ook voor plaatsen waar de sociale afstand niet kan worden bewaard”, aldus nog schepen Verdoodt. Indien het in bepaalde zones te druk wordt, gaan ze tijdelijk dicht.

Met uitzondering van sfeervolle achtergrondmuziek voorziet de stad geen animatie. “Maar als het mag, zullen we er wel toelaten tijdens de shoppingdagen met Modeloper in het weekend van 12 september”, zegt schepen van Evenementen Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “Goed mogelijk dat we dan enkele optredens organiseren op de Markt. Kleinschaliger dan met de Europafeesten, want het kan niet de bedoeling zijn dat we alle volk uit de winkelstraten weghalen.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier